hirdet?s

Közérdekű » Tűzoltóság » Petőháza

Petőházi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

AdatlapAdatlap

Petőházi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Kategória: Tűzoltóság Település: Petőháza Cím
9443 Petőháza, Malom u. 1.
Telefon: 36-30/5039-817 E-Mail: petohazaote@freemail.hu Honlap: http://www.petohazaote.co.cc

TérképTérkép

9443 Petőháza, Malom u. 1.


Petőháza legrégibb múltra visszatekintő egyesülete az önkéntes tűzoltó egyesület, amely még a dualizmus korában a község, a cukorgyár, továbbá két szomszédos település, Süttör és (Fertő)Endréd közös összefogásával alakult meg.
Az egymásra utaltságot az egyesület 1889. július 7-14. között elkészített alapszabálya már névadásban is jelzi: „Petőháza-Cukorgyár – Petőháza község – Endréd és Süttör Tűzoltó Egylet”.
A falusi tűzveszély fokozódásának fő oka egyszersmint a védekezés leghatékonyabb ösztönzője a mezőgazdasági termelés fejlődése volt. Ha azt tapasztaljuk, hogy falusi tűzoltó egyesületek a legserényebben Sopron megyében alakultak, ezzel egybevág az a gazdaságtörténeti megállapítás, hogy a mezőgatdaság korszerűsödése itt a legnagyobb; tagosítások, birtokrendezés, az ugar megszűntetése, a termésátlagok növekedése,az állattartás bővülése, a mezőgazdasági termékek feldolgozása, kivál a cukorgyártás.
A technikai térhódítás, a termésátlagok növekedése együttesen fokozták a tűzveszélyt és e tekintetben még külön említendő fejlemény volt a cséplőgép elterjedése, ennek gőzgépes, majd kivált a századfordulón motoros változata.
Az 1880 éveknek másik tűzveszély, illetve védelem tekintetében nevezetes eseménye a gyufa általánossá válása, hisz ez könnyűszerrel juthatott az azzal bánni nem tudó kis gyermekek kezébe. Ennek következtében tűzveszély tekintetében a falu erősen megközelítette a várost.
Az egyesület alakulása érdeklődést, rokonszevet keltett, szükségességüket sem vonta kétségbe senki.
Volt ünnepélyes alakuló gyűlés, zászlóavatás.
Az egyesület pénzalap gyarapítására műsoros rendezvények, rendszeres gyűjtések szolgáltak, meglehetősen eltérő eredménnyel.
1991-ben önkormányzatunk, így a tűzoltóság is elvállt Fertőszentmiklós önkormányzatától.


FELADATOK:

-Tűzmegelőzés
A tűzmegelőzés lényege nem más mint a tüzek keletkezésének megelőzésére, továbbterjedésének megakadályozására, illetőleg a tűzoltás alapvető feltételeinek biztosítására vonatkozó, a létesítés és a használat során megtartandó tűzvédelmi jogszabályok, szabványok, hatósági előírások rendszere és az azok érvényesítésére irányuló tevékenység.
-Petőháza utcáin elhelyezett tűzcsapok rendszeres ellenőrzése,
-Csatornák, árkok ellenőrzése, esetleges tisztítása az árvíz megelőzése érdekében.
-Műszaki mentés
-Tűzoltás

hirdet?s

Iratkozzon fel a fertőpart.hu hírlevelére! Fertőpart.hu hírlevél


Település-ajánlóTelepülés-ajánló


Ágfalva

Ágfalva község közvetlenül a magyar-osztrák határ mellett, Soprontól 4 km-re helyezkedik el. Története: Ágfalva község nemrég ünnepelte fennállásának 810.... bővebben »

További települések a térségben »

© Fert?part.hu
A Fertő tó elsőszámú portálja