Képeket is nyomtat

Kirándulások Szerdahelyi Gergellyel X. rész

Fertő-parti kirándulások | 2010. május 3.

Sopron és a Fertő-táj tengernyi látnivalót, élményt kínál az itt élőknek és a turistáknak egyaránt. A rovatnak az a célja, hogy hétről-hétre bemutassa ennek a varázslatos vidéknek a nevezetességeit.
Bízom abban, hogy a rovat olvasójaként Ön is kedvet kap ahhoz, hogy felkeresse ezeket a helyszíneket.

Kirándulások Szerdahelyi Gergellyel X. rész
Szerdahelyi Gergely A Fertő-táj idegenvezetője
Szerdahelyi
Gergely
A Fertő-táj
idegenvezetője

Fertőboz: Gloriette
Kilátó József nádor kirándulásainak emlékére

Fertőboz legjelentősebb műemléke a Gloriette. A Csúcsos-dűlő 187 méter magas dombjára épített emlékcsarnok a település címerének központi eleme. A Gloriettet Gróf Széchényi Ferenc építtette 1801-ben fertőrákosi mészkőből.

A napóleoni háborúk eseményei Sopronban is éreztették hatásukat. A háborús készülődés miatt került a városba 1800 októberében a hadsereg fővezére, Magyarország nádora, József főherceg. Ez időben történt, hogy a nádor több ízben felkereste Kiscenk és Fertőboz vidékét gróf Széchényi Ferenc kíséretében. A kirándulásaik során a fertőbozi magaslatról gyönyörködtek a tájban. Szép időben kb. 60 kilométerre, akár Pozsonyig is el lehetett látni erről a helyről. József főherceg tiszteletére és látogatásainak emlékére emeltette gróf Széchényi Ferenc a kupolás kilátót a dombtetőre.

A Gloriette valószínűleg Ringer József tervei alapján készült, aki a nagycenki kastély és a mauzóleum építkezésén dolgozott az 1800-as évek elején. A henger alakú, kupolával zárt kilátó klasszicista stílusban épült. A helyiség belső átmérője 3 méter, a falvastagság 50 cm. A keleti valamint a nyugati ajtónyílás 2-2 oszloppal keretezett, míg az északi oldalon levő csupán sima kőtokkal. A déli oldalon nincs bejárat, itt csak egy félköríves kőtokos ablaknyílás látható.
Az idők során megrongálódott épületet gróf Széchényi Endre állíttatta helyre 1943-ban. Ekkor került a főpárkány köveinek belső oldalára a következő felirat:

„EREXIT COMES FRANCISCUS SZÉCHÉNYI. RENOV. COM. ANDREAS SZÉCHÉNYI 1943”

 

A páratlan kilátás élménye miatt érdemes felkeresni a Gloriettet.

Gloriette
9493 Fertőboz,
Csúcsos dűlő
Megközelítés: Fertőboz Fő utcáján keressük meg az emlékparkot, ahol a „Hűség Napja” emlékmű áll. Innen indul fel a dombra egy meredek falépcső, amely a Gloriette-hez vezet.

Szabadon látogatható.

Szerdahelyi Gergely
a Fertő-táj idegenvezetője
 
A www.fertopart.hu honlap „Kirándulások Szerdahelyi Gergellyel” című rovatában megjelenő fényképek és szövegek szerzői jog védelme alá esnek. Ezek felhasználásához engedély itt kérhető:
www.7csoda.hu/copyright