Képeket is nyomtat

Mária zarándokút a Fertő-tó térségében

Fertő-parti kirándulások | 2012. november 22.

Fertő-part - A Fertő-tó térségében kialakították a Mária út északi szakaszát európai uniós támogatással. A zarándokút hozzájárul a helyi hagyományok felelevenítéséhez, az évszázados kegyhelyek, búcsújáró helyek újjászületéséhez.

Mária zarándokút a Fertő-tó térségében
Az osztrák-magyar határon átnyúló együttműködési program keretében megvalósuló projekt célja, hogy életre keljenek a Nyugat-Magyarország és Kelet-Ausztria között évszázados hagyományú mariazelli zarándokútvonalak a jelen kor elvárásai szerint - közölte Taschner Tamás, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanács Egyesület titkára. Az egyesület a projekt partnerszervezeteként tevékenykedett a Fertő-térségi útvonal kialakításáért.
 
Zarándokcsoport a süttöri Szent András templom előtt. 
 
A Fertő-térségi Mária út egyik végpontja az ausztriai Boldogasszony (Frauenkirchen). Az útvonal kerékpárutak, turista- és dűlőutak mentén vezet, a kitáblázások, az oszlopokra, a kilométerkövekre festett jelzések elviszik a zarándokokat Hidegségre az Árpád-kori templomhoz, a kópházi kegytemplomhoz, a sopronbánfalvi hegyi templomhoz. 
 
Fertődről minden évben indulnak zarándok csoportok, hogy megtegyék a 160 km-es távot.
 
A projekt résztvevői szeretnék elérni, hogy ha bármikor bárki akár egyénileg, akár csoportosan elindul a zarándokúton, találjon szálláshelyet, ahol szívesen látják, még ha csak a legszerényebb szolgáltatást kéri is - mutatott rá Taschner Tamás. 
 
A turisztikai szakember kifejtette: a zarándok olyan turista, aki tekintettel van a teremtett világra, tiszteli a természetet, örömét leli a szakrális és a kulturális értékekben. 
 
A magyarországi Mária út első útjelzőjét 2009-ben helyezték, hogy az útvonalak bővülése azóta folyamatos. A "főútvonal" Celldömölkön, Kőszegen keresztül visz Mariazell felé, de vannak más irányok is, amelyek az ismert ausztriai Mária-kegyhelyre vezetnek. A Mária Út Egyesület koordinációs szerepet tölt be ebben a tevékenységben, továbbá kezdeményezője a nemzetközi együttműködéseknek.
 
A szerdai konzultáción a Fertő-tó környékéről, továbbá Vas megye több településéről húsz önkéntest és leendő szakaszfelelőst készítettek fel a tennivalókra, egyebek között a tavaszi kitáblázásokra, a megkopott festések megújítására. Emellett szó volt arról is, hogy mit tehetnek a zarándok lét fenntartásáért, a közösségi kapcsolatok erősítésért.
 

MTI