Képeket is nyomtat

LED-izzók emelik a fertődi Esterházy-kastély barokk termeinek fényét

Gazdaság | 2013. június 10.

Fertőd - A Verbatim bejelentette, hogy nagy teljesítményű LED-izzói immár a világhírű fertődi Esterházy-kastélyban is megtalálhatóak. Az új világítási technológiára való átállás jelentősen lecsökkenti a kastély energiafelhasználását és az ehhez kapcsolódó költségeket. A lépés ugyanakkor a látogatás élményére is pozitív hatással van illetve a rendkívül értékes műalkotásokat is megvédi.

LED-izzók emelik a fertődi Esterházy-kastély barokk termeinek fényét

Évi 80 000 látogatójával a fertődi Esterházy-kastély Európa egyik legnagyobb és legszebb barokk épülete. Egy átfogó felújításnak köszönhetően az Esterházy Fényes Miklós által a tizennyolcadik században építtetett ikonikus kastély újra régi fényében ragyog.

Az újjáépítés során a tavalyi évben a világításra helyeződött a hangsúly, mikor a kastély vezetősége úgy döntött, hogy az épületben található hagyományos és halogén izzókat a Verbatim modern LED-izzóira cserélik. A projekt meglehetősen ambiciózus tekintve, hogy a kastélyban 126 szoba és terem található, amelyek közül többet hatalmas és gyönyörű kristálycsillárok világítanak meg.

A világítás megújítása sikeresen megtörtént a kastély 20 kiállítótermében, 12 lakosztályában és az azokat összekötő folyosókon és hallokban. Érdemes megemlíteni, hogy Verbatim LED-fényforrások biztosítják a világítást a hercegi és a hercegnéi lakosztályban és a zeneteremben is, ahol a híres osztrák zeneszerző Joseph Haydn először mutatta be számos klasszikus zeneművét.

Egyedül a kristálycsillárokban történő izzócsere folyamán 1250 hagyományos fényforrást cseréltek le LED-ekre, emellett 200 cseppizzót és számos szpotlámpát is kicseréltek a projekt folyamán. A korábbi izzókhoz képest a 3,7 wattos LED ötödakkora energiafelhasználás mellett mintegy 90 lumenes fényerőt biztosít. Nem kevésbé fontos, hogy ezek az izzók harmincszor annyi ideig, akár 30 000 óráig képesek világítani, ami a csereköltségeket is drámaian csökkenti. A magas szintű energiahatékonyság és a hosszú élettartam mellett az új izzók fényereje állítható, több világítási szöggel is kaphatóak és 2700K és 3000K közötti meleg fehér fényt biztosítanak.

A világítás rendkívül komoly szerepet játszik, ha a látogatók komfortérzetéről és elégedettségéről van szó. Egy élvezhetőbb és komfortosabb kiállítótér növelheti a látogatás idejét, a helyszínen elköltött pénz összegét, az újralátogatások számát és jó hírét kelti a helynek. Bár a LED-re való átállás elsőre nem mindig tűnik fel, néhány helyiségben sokkal puhább, kellemesebb megvilágítást kapunk.

A külön figyelmet szenteltek a csere során kastély ovális alapterületű kápolnájának, amelynek falán egyedi falidíszek és gyönyörű freskók találhatóak. A Verbatim LED izzóknak köszönhetően az érzékeny műalkotásokat sem infravörös, sem UV-sugárzás nem éri, fényük pedig egyenletesen oszlik el azokon, a lehető legjobbá téve megtekintés élményét.

Eszterháza vezetősége elégedett a Verbatim LED-es világításra való átállással. „A világítás modernizálásának köszönhetően jelentős összeget takarítunk meg éves szinten, amit a kastély fenntartására és látogatóknak nyújtott szolgáltatások fejlesztésekre fordíthatunk. Jó érzés tudni, hogy a barokk termek jelentősen kisebb szénlábnyom mellett is ugyanúgy ragyognak mint eddig bármikor,” kommentálta az eseményt Dobó Ágota, elnökhelyettes, az Eszterháza projekt vezetője.

 

A teljes cikk itt olvasható.