Képeket is nyomtat

Díszkivilágítást kapott a Tűztorony

Gazdaság | 2013. augusztus 26.

Sopron - A Tűztoronyra, Sopron város jelképére,a soproniak különösen büszkék. A Tűztorony a kiemelt turista-célpontok közé is tartozik, ezért is fontos, az esti, éjszakai kivilágításban méltó módon jelenjen meg, továbbá, hogy ünnepeken látványos fényjátékba öltözhessen.

Díszkivilágítást kapott a Tűztorony
A soproni Tűztorony előtt dr. Fodor Tamás, a város polgármestere számolt be a Tűztorony díszkivilágításának részleteiről:
A város jelképének méltó bemutatása érdekében egy új, korszerű, energiatakarékos rendszert építtetett ki az önkormányzat, amely a korábbiakkal ellentétben már nem csak egyszínű „fehér”, hanem színes, továbbá az eseményekhez igazítható, programozható, fényjátékokat is lehetővé tevő díszkivilágítást.

Sopron polgármestere hozzátette: Míg korábban csak arra volt lehetőség, hogy a Tűztorony külső megvilágítását vagy be-, vagy kikapcsolják, addig most olyan rendszer épült ki, amely szabadon vezérelhető és programozható, képes különböző színek megjelenítésére is.
Részint a Tűztorony minden építészeti elemének külön megvilágítását is lehetővé teszi a rendszer, részint olyan látványos fényjátékra is alkalmas, amelyet különböző ünnepek alkalmával az ünnepre szabottan lehet beállítani.
 
Fotó: sopron.hu 

A komponált fényjáték a toronyóra zenéjével is összhangban van, továbbá az óraszerkezettel is összeköttetésben, így a későbbiekben a beprogramozott időpontoknak megfelelően nem csak az óra zenéjét, hanem a hozzá kapcsolódó fényeket is megcsodálhatják majd a soproniak és a városba érkező turisták.

Amellett, hogy nem titkolt módon egy turisztikai attrakcióról van szó, jelentős energia- és így pénzmegtakarítást is jelent a rendszer hosszú távon az önkormányzat számára. A beruházásnak köszönhetően mintegy tizedére csökkent a Tűztorony kivilágításának energiaigénye. A LED technikának köszönhetően a teljes energiafelhasználás gyakorlatilag egy hétköznapi háztartási vasaló energiaszükségletének felel fel.

A Tűztorony eddigi díszvilágítását szolgáltató nagyfogyasztású reflektorok és nagyteljesítményű lámpatestek lecserélésével nemcsak az áramfogyasztás csökken tizedére, hanem a korábbi rövid élettartamú lámpatestek cseréjére szánt karbantartási összegek is ugyanilyen mértékben fognak csökkenni. Mindezek éves szinten közel 1 millió forintnyi megtakarítást jelentenek.


A teljes cikk itt olvasható.