Képeket is nyomtat

Kétszázhatvan embernek segítettek a katasztrófavédők a hétvégén

Időjárás | 2013. január 18.

A hétvégén kétszázhatvan embernek segítettek a katasztrófavédők, a kihűléstől és az utakon elakadt járművekből mentették őket. Már minden út járható Győr-Moson-Sopron megyében.

Kétszázhatvan embernek segítettek a katasztrófavédők a hétvégén

Frissítve 2013. 01.21.

Vasárnap délutánra az utolsó két, hó által elzárt Győr-Moson-Sopron megyei utat is megtisztították a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai.

Az utolsó két járhatatlan szakasz a 8602-es út Sopronnémeti és Magyarkeresztúr közötti része, illetve a 84-es főutat Egyházasfaluval összekötő út volt.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője közölte: pénteken Somogy, Vas, Zala, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye összesen huszonhat kistérségében, ahol piros riasztást adtak ki a hófúvások miatt, 430 jármű akadt el, fő- és alsóbbrendű utakat kellett lezárni, huszonkilenc település volt nehezen megközelíthető vagy elzárt. 

Országosan csaknem négyszáz műszaki mentés volt, egy átlagos nap nyolc-tízszerese - tette hozzá.

A hétvégén 207 ember szenvedett különböző sérüléseket a síkos utakon, illetve közúti és egyéb balesetekben, húsz ember szén-monoxid-mérgezést szenvedett, hetet kórházba vittek a mentők.

A rendőrség adatai szerint pénteken, szombaton és vasárnap összesen 77 személyi sérüléses közúti közlekedési balesetben egy ember halt meg, 27-en súlyosan, 49-en könnyebben sérültek meg.

 

MTI 

 

Korábban 

Kötelező a hólánc használata: 

Határállomásoknál
Rajkánál, a 150-es számú főúton,
Sopronnál a 84-es számú főúton,
Kópházánál a 861-es számú főúton,
Vámosszabadinál a 14-es számú főúton,

a  82-es számú főúton Veszprémvarsánynál

Járhatatlan alsóbbrendű útszakaszok a megyében: 
Páli és Edve,
Mosonszolnok és az 1. számú főút,
Újkér és Egyházafalu, 
Bezenye és Hegyeshalom között.
 
A 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek Magyarországra történő belépése korlátozott az alábbi határátkelőknél:
Kópháza,
Sopron
 

Rendkívüli helyzet a megyében 

 

Hóhelyzet Győr-Moson-Sopron megyében nagyobb térképen való megjelenítése

Pirossal a kamionforgalom elől lezárt határátkelőket, türkizzel a tanítási szünettel érintett iskolákat, lilával a buszok által nehezen megközelíthető településeket jelöltük. Sárgával azokat a szakaszokat láthatják, ahol hólánc használata kötelező.

Térkép: kisalfold.hu 
 
Az M1 autópályán a Budapest felé közlekedő 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek (bal pályatest) lehajtása  nem engedélyezett: 
Mosonmagyaróvárnál a 86-os számú főútra,
Győrnél a 85-ös számú főútra.
 
 
 Megyénkből a 84-es számú főúton, Szombathely felé Újkérnél, egy sávon halad a járműforgalom.
 
A 86-os számú főúton Répcelak és Beled közötti útszakasz ugyancsak lassan járható, a hóban elakadt járművek miatt.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) piros, vagyis harmadfokú riasztást adott ki a Dunántúl öt megyéjének 26 kistérségére hófúvás miatt pénteken, ezért az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arra kéri az autósokat, hogy aki teheti, ne induljon útnak az érintett térségben. 

Az OKF péntek délelőtti felhívásában arra figyelmezet: hófúvás miatt harmadfokú riasztás van érvényben Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyék 26 kistérségében. A piros színű jelzés Csorna, Mosonmagyaróvár, Kapuvár, Sopron-Fertőd, Lengyeltót, Fonyód, Marcal, Körmend, Celldömölk, Csepreg, Kőszeg, Sárvár, Szombathely, Vasvár, Pápa, Ajka, Devecser, Sümeg, Tapolca, Nagykanizsa, Zalakaros, Hévíz, Keszthely, Pacsa, Zalaegerszeg, Zalaszentgrót térségére érvényes, mert ezekben a hótakaróval borított térségekben a viharos, 60-70 km/órát elérő szél hótorlaszokat emelhet.
 
Kapuvár és Fertőd között 
Forrás: facebook.com. Fotó: Illés Tamás 
 
A rendőrség kéri a járművezetőket, hogy azok induljanak útnak, akinek halaszthatatlan teendője van. 
A havas, csúszós úton óvatosan, körültekintően közlekedjenek, különös tekintettel az autópálya felhajtóknál.
 
A viharos szél hóátfúvásokat okoz, ez pedig megnehezíti a vasúti közlekedést is: a folyamatos takarítás ellenére a váltókba visszafújja a havat a szél, ezért lassabb a közlekedés. A nyílt vasúti pályán is gondot okoz a hóátfúvás, több szakaszon volt szükség hókotrómenetre.

A vonatközlekedés folyamatos, de 10-30 perces késések előfordulhatnak. A reggeli órákban a Szombathely-Kőszeg vonalon két vonat nem indult el, mert olyan mértékű volt a szakaszon a hóátfúvás, hogy meg kellett várniuk a hókotrómenet közlekedését. Szintén nem közlekedett két reggeli járat Szombathely és Bük között. 
 
A GYSEV Zrt. továbbra is azt kéri, hogy indulás előtt az utasok érdeklődjenek a www.gysev.huhonlapról, hívják a 06-99-517-212-es telefonszámot, vagy a GYSEV új, hóügyeleti információs vonalát a 06-30-653-38-27-es számon.

A vasúttársaság Szombathelyen, Sopronban és Csornán forró teát biztosít az utasok részére, a nagyobb állomások várótermei pedig éjszaka is nyitva maradnak. 
 
A megváltozott útviszonyok figyelmesebb vezetést és felkészültebb autót kívánnak! 
 
Aki hosszabb téli autóútra indul, a fentieken kívül érdemes figyelnie az alábbiakra is: 
 
Huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, téli ruhadarabokra, lapátra (autó hóból való kiszabadítása esetén), rugalmas vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra is.
Hosszabb utak előtt érdemes tájékozódni az Útinformnál az út - és időjárási viszonyokról. Előfordulhatnak olyan helyzetek is, amikor nem érdemes kockáztatni, és biztonságosabb, ha vonattal indulunk útnak.  
Az országos médiumokon kívül érdemes figyelemmel kísérni a helyi sajtó, rádió és televízió híradásait, beszámolóit, hiszen ezeken keresztül is fontos és hasznos információkat szerezhetünk a közlekedéssel és közlekedésbiztonsággal kapcsolatban.     
 
Jó utat és balesetmentes közlekedést kíván az Győr-Moson-Sopron Megyei Baleset-megelőzési Bizottság!