Képeket is nyomtat

Védelem a betörésekkel szemben

Kék hírek | 2013. november 4.

A téli időátállással tapasztalható megnyúló sötét napszak kedvező feltételeket teremt a családi házakba és a lakóházakba történő betörésekhez.

Ezért a rendőrség felhívja a lakosság figyelmét, hogy a betörök ilyenkor célzottan használják ki az időszak adta lehetőségeket. 
A sötétség különös védelmet jelent számukra, valamint nagyon gyorsan meg tudják állapítani, hogy a lakók otthon tartózkodnak-e avagy sem.
A betörés a sértettek számára különösen nagy sokk, a magánszféra megsértése és a biztonságérzet megzavarása betörés után néha súlyosabb, mint maga az anyagi kár.

Megfelelő védelem a betörőkkel szemben

A rendőrség tapasztalata szerint, ahol megfelelő biztonságtechnikai berendezéssel rendelkeznek ott a betörések nagy része kísérleti stádiumban marad. Egy családi ház megfelelő biztonságtechnikai felszereltség nélkül pár perc alatt kiüríthető.
A rendőrség ajánlja a mozgásérzékelő világító berendezéseket az esti órákra, beláthatóságot korlátozó sövényeket, kapuk , ajtók és ablakok folyamatos zárását, a bejárati ajtók biztonsági megerősítését a teraszajtóknál a redőny leeresztését, hosszabb távollét esetén a szomszédok tájékoztatását. 
Aki kerttel rendelkezik létrákat, kerti bútorokat és egyéb eszközöket zárt helyiségbe helyezze el. A házban, lakásban ne tartson nagyobb összegű pénzt, ékszereit és értékeit lehetőség szerint helyezze biztonságba. 
Jelentősebb értéktárgyairól készítsen házi leltárt, feltüntetve azok egyedi jellemzőit, leírását, azonosítási számát, valamint készítsen róluk fényképet is.


A szomszédok összetartását erősíteni

Ha több napra elutazik, bízzon meg valakit háza szemmel tartásával, a hó eltakarításával és a postaláda kiürítésével. Általában ehhez elegendő egy jó szomszédi kapcsolat, a közösségi szellemet megerősítve a betörések megelőzhetők.

Ha ismeretlen személyeket, munkásokat, házalókat, idegen vagy lassan guruló gépjárművet látnak az utcájukban, illetve lakókörnyezetükben, hívják a rendőrség 107-es vagy 112-es hívószámát és tegyenek bejelentést.

Ha a kockázata felmerül annak, hogy betörés történik, egyedül soha ne avatkozzanak be, hívják azonnal a rendőrséget.