Képeket is nyomtat

Hiába írtak Orbánnak a fertődi kastélyból kitett diákok

Közélet | 2013. augusztus 30.

HVG.hu - Kipateroltak egy egész középiskolát a kormány kiemelt projektjének számító fertődi kastélyból, csak hogy az eddigi tantermeikbe is műgyűjtemények kerülhessenek. Az új iskola építését még el sem kezdték, de a kormánybiztos szerint semmi keresnivalójuk a barokk kincsben. Úgyhogy a tanárok „kínjukban röhögve” költöztetik a padokat, a szülők meg aggódnak.

Hiába írtak Orbánnak a fertődi kastélyból kitett diákok
Alig pár nap múlva kezdődik a tanév, a fertődi Porpáczy Aladár Kertészeti Szakközépiskola tanárai és diákjai viszont még nagyban padokat és székeket hurcolnak – fóliasátrakból ki, leendő ideiglenes termeikbe át. A 300 diákot oktató szakközépiskolának ugyanis augusztus 15-ig el kellett hagynia a fertődi Esterházy-kastélyt, amelynek nyugati szárnyában működött több mint hatvan éve az intézmény.

A kormány kiemelt fontosságú projektként kezeli a kastély rehabilitációját, az iskola által elfoglalt épületrészt is múzeumként, képtárként szeretnék hasznosítani, így a tanulóknak menniük kellett. Egy új épület építéséről már megszületett a döntés, csak a sorrenddel akad némi problémájuk a fertődi szülőknek és diákoknak: nem értik, miért nem lehetett előbb megépíteni az új helyet, és csak utána kitenni őket a kastélyból.

Orbán is a diákok sorsa felől érdeklődött


„Igen, megnyugtató módon meg van oldva az iskola helyzete” – mondta határozottan Orbán Viktor miniszterelnöknek a kastély ügyeivel megbízott Zumbok Ferenc kormánybiztos júniusban, a Fertődön tartott kihelyezett kormányülésen. A kormánybiztos az Esterházy-kastély „pozitív sikertörténetéről” számolt be a helyszínre látogató kormánytagoknak. Többek között arról beszélt, hogy „60 év kínlódás után” az iskola kiköltözik, és „igazi múzeumi funkciókra birtokba tudják venni” a kastélynak ezt a részét, mikor a miniszterelnök rákérdezett: de akkor „hova költöznek a diákok?”. „Tehát meg van oldva az iskola sorsa” – mondták ki végül, majd tovább fejtegették, hogyan lesz a kastélyból „európai kultúrközpont”. Amihez egyelőre még meg sincs a teljes összeg, ráadásul a kiállítanivalóval is gondok vannak: a kormánybiztos a kormányülésen panaszkodott arról, mennyire lassan halad az Esterházy-műkincsek visszavétele az ország más közgyűjteményeitől.
 
Részletes riport nyilatkozatokkal a HVG.hu - n itt olvasható...