Képeket is nyomtat

Alpokalja-Fertő táj térség területi névjegye

Közélet | 2013. december 12.

Hosszú ideje megfogalmazódott az igény az Alpokalja-Fertő táj térségben arra, hogy a helyi értéket képviselők összefogásával védjegyrendszer alakuljon...

Alpokalja-Fertő táj térség területi névjegye

Calidad Rural, azaz a Vidék Minősége nevet viselő spanyol kezdeményezés célja a helyi termékek védelme, a vidéki területek versenyképességének erősítése és a védjeggyel rendelkező LEADER térségek összefogása.

 

A védjegyrendszer a minőségre, a társadalmi és környezeti felelősségvállalásra helyezi a hangsúlyt. Márkával, logóval lehet ellátni helyi termékeket, szolgáltatásokat, turisztikai szálláshelyeket, de akár örökséget, történelmi hagyományt is. A védjegy minőséget, értéket, azonosíthatóságot és identitást biztosít a térségben élőknek.

 

A védjegy bevezetésének lehetőségéről 2010-ben a NATURAMA Szövetség tagjaként szereztünk először tudomást. Azóta két alkalommal tartott elméleti képzést Magyarországon a spanyol partnerszervezet, hogy hasznos információkra tegyünk szert a hálózatépítésről és a rendszer működéséről. Mivel a projekt megvalósításához szükséges a védjegyrendszer működésének megismerése a gyakorlatban is, 2012-ben kisebb delegáció látogatott el térségünkből Spanyolországba, így vidékfejlesztő kollégáink személyesen is megtekinthettek jól működő spanyol  mintagazdaságokat. A képzéseken és a tanulmányút során szerzett tudással és tapasztalattal felvértezve látott neki az egyesület az előtte álló feladatoknak. Az elmúlt időszakban feltérképeztük a térség 39 településén működő helyi  termelőket, turisztikai szolgáltatókat és kézműveseket, valamint a térségi termékekbe beépíthető értékeket. A  hálózatépítő munkát követően alakult meg egy jelen pillanatban még szűkebb kör, de természetesen várjuk a további helyi értékeket képviselők csatlakozását is hálózatunkhoz.

 

November 21-én a hegykői Tornácos Panzióban találkozott először a közösség. A találkozó célja egymás megismerésén túl az Alpokalja-Fertő táj területi védjegy megválasztása volt.

 

A nyár folyamán logóterv készítésére írtunk ki pályázatot, melyen a számos referenciával büszkélkedhető és kétségtelenül professzionális soproni Sign Kreatív Ügynökség nyerte el megbízatásunkat. Rokob Csaba, az ügynökség igazgatója elmondta, hogy egy térségi védjegy kiválasztásánál nagyon fontos szempont az egyszerűségre való törekvés és a könnyen alkalmazhatóság. Mindezek mellett számunkra mégis a legfontosabb, hogy egy helyi identitást hordozó védjegyet válasszunk a térségnek, melyet használói jó érzéssel viselnek termékeiken.

 

A választás végül egy valóban minden szempontnak megfelelő, térségi motívumokat tükröző logóra esett. A logón felfedezhetjük a Fertő-táj népi építészeti elemeit, őshonos állatunk, a szürkemarha szarvainak ívét vagy akár a  fertő-parti hímzés motívumait is. De a nyertes logó folytonos vonalaival jelképezi az összefogást is, a területi  összetartozást és az sem véletlen, hogy ezek a vonalak szív alakot formálnak, szimbolizálva egy térséget, ahol jó élni.