Képeket is nyomtat

Kivágták a gesztenyesort Fertődön

Közélet | 2014. augusztus 17.

Fertőd – Több megkeresés érkezett hozzánk azzal kapcsolatban, hogy Fertődön, a vízmű telephelye felé, illetve a kastély parkjának hátsó bejárata felé vezető úton kivágták a gesztenyefákat. A KAEG Vezérigazgató informálta portálunkat.

Kivágták a gesztenyesort Fertődön

A Kaeg. Zrt. Vezérigazgatójának kiegészítő levele a korábban megjelent hivatalos tájékoztató kapcsán:

Több helyről érkezett visszajelzés számunkra, melyben a fertődi polgárok aggodalmukat fejezték ki arra vonatkozóan, hogy túl sok fa egyedet távolítunk el a parkerdőből.

Ahogy a tájékoztatóban jeleztük, el kell távolítanunk a sétálókra veszélyes beteg fákat.

Ez a munka engedélyköteles. Természetesen rendelkezünk a szükséges engedélyekkel.

Az engedélyek kiadását megelőzte egy komplex vizsgálat. A vizsgálat során egyedenként (törzsenként) nézték meg a fákat a szakemberek. A még menthető fákat egyedi ápolásban részesítjük, de amit menthetetlennek ítéltek, azokat ki kell vágni.

A kivágott fák még az ősz folyamán minden esetben pótlásra kerülnek. A fasorok és nyiladékok  környezetének rendbetételével egy időben, több éves facsemeték kerülnek kihelyezésre.

Megértésüket előre is megköszönve, reményeink szerint a jövő év májusára átadásra kerülő megújult Lés- erdő minden természetért és Fertőd környezetéért aggódó ember számára elfogadható lesz. 

Győr, 2014. augusztus 18.                                                          

Orbán Tibor sk.
vezérigazgató 

 

Korábban 

A www.fertod.hu -n olvasható tájékoztatás, mely vélhetően okot adott a vágásokra:

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt., Fertőd Város Önkormányzata és az Eszterháza Kutató és Fesztiválközpont közös konzorciuma tájékoztatja Fertőd város lakosságát, 
hogy megkezdtük az Esterházy-kastély Lés-erdejének helyreállítását. 

Az Európai Unió - és a Magyar Köztársaság támogatásával, az Új Széchenyi terv keretében, pályázati forrásból megvalósuló munkák során: 

• lebontjuk a belső kerítéseket, új kerítés és kapuk készülnek, 
• sor kerül az erdő területén az elhagyott, elkorhadt faeszközök eltávolítására, cserje és bozótirtásra, kúszónövény mentesítésre, 
• megvalósul 22 ha erdőtelepítés és állománykiegészítés, 85 000 m2 gyeptelepítés, 
• egészségügyi ápolást, sebkezelést kapnak a még menthetőnek ítélt idős fák, ahol szükséges eltávolítjuk a sarjakat, 
• eltávolítjuk a sétálókra veszélyes beteg fákat, és pótoljuk a fasorok hiányzó egyedeit, 
• felújításra kerülnek az erdő területén lévő kőpadok és barokk kapubálványok. 

A tervezett beavatkozás során az erdő legfontosabb és legveszélyeztetettebb elemeinek az évtizedekig elhanyagolt fasoroknak a szakszerű pótlását, kisebb mértékben újraültetését, a még megmenthető nagy értékű öreg fák egyedi ápolását tűztük ki célul, melyhez kapcsolódóan a legfontosabb fasorok barokk formára metszése, az időközben benőtt nyiladékok kitisztítása is megvalósul. 
  
A munkák során a Lés-erdő mindvégig látogatható, de kérjük fokozottan figyeljenek és maximálisan tartsák be az erdészeti biztonsági szabályzat miatt elhelyezett figyelmeztető és tiltó táblák utasításait! 
  
Amennyiben a pályázat megvalósításával, az ezzel kapcsolatos munkavégzéssel kapcsolatban bármilyen kérdésük van, szívesen állunk rendelkezésükre munkaidőben a 20/595-8777 telefonszámon.  

Az Önkormányzat (polgármester, jegyző) egyelőre nem kaptunk választ emailben, így további pontosabb információk nincsenek birtokunkban. 

 

Korábban 

Emailben, telefonon, illeve a Facebookon is felkerestek minket, de sajnos nem tudtunk információkkal szolgálni, hogy milyen célból, milyen tervekkel alátámasztva történtek ezek a munkák.

A lakosság köréből néhányan a Facebookon, mások névtelenségbe burkolózva a Fertőd Ma oldalon fakadtak ki.

A hangulatos út sokak sétálóhelye, futópályája, kutyasétáltató területe. Mint a fotókon is jól látható jelentősen megváltozott a látkép:

 
 Korábbi fotó a hanglatos útról. (Forrás: Kovács Elvira / Facebook)

 

A jelenlegi állapot (Fotó: Hekli Terézia / Facebook)

 

 

A fertődi polgármesterhez, illetve a jegyzőhöz egyszerű levelet címeztem néhány perce, válaszukat azonnal közzé tenném.

 

Tisztelt Polgármester Úr, Tisztelt Jegyző Úr!

 

Szeretném megkérni Önöket, hogy legyenek kedvesek tájékoztatni a www.fertopart.hu olvasóit, Fertőd lakosságát arról, hogy milyen okok vezettek oda, hogy a vízmű telephelye felé vezető utat övező gesztenyefákat kivágták.
Tájékoztatásukat változtatás és kommentár nélkül mihamarabb közzé tennénk mindnyájunk érdekében.

 

Köszönöm segítségüket!