Képeket is nyomtat

„Az ágyneműtartóban tartják a tankönyveket” – egy éve tették ki a fertődi kastélyból a diákokat

Közélet | 2014. október 3.

Még el sem kezdték építeni a fertődi középiskola új épületét, amelyben szeptember óta tanulniuk kellene, legalábbis a diákoknak és szüleiknek tett ígéret szerint. Az ígéret akkor hangzott el, amikor egy évvel ezelőtt kitették a diákokat az Esterházy-kastélyból, ahol a kormány kiemelt fontosságú beruházást hajt végre. Ma az arisztokráciát éltető Lázár Jánoson kiakadt szülőket, tanszereket hurcoló tanárokat, tetőtéri lyukakban kucorgó kollégistákat találtunk, miközben az iskola megnyitásának új céldátuma a jövő tanév kezdete lett.

„Az ágyneműtartóban tartják a tankönyveket” – egy éve tették ki a fertődi kastélyból a diákokat

Pontosan egy éve számoltunk be arról, hogy a fertődi Esterházy-kastélyból kitették a kertészeti középiskolát, mert múzeumot akarnak létesíteni a hatvan éve itt működő oktatási intézmény helyén is. Ezért bő egy éve, tavaly augusztusban a Porpáczy Aladár Középiskola tanárai és diákjai önkéntes alapon cipelték a padokat és székeket az ideiglenes raktárrá avanzsált fóliasátrakból a helyi általános iskolába, ahol átmenetileg elhelyezték őket. De elfogadták a döntést, hogy a kormány kiemelt fontosságú projektként kezeli az Esterházy-kastély rehabilitációját, és ahogy az akkori illetékes kormánybiztos fogalmazott, „Magyarország legszebb barokk kastélya nem arra való, hogy egy iskolát tartsanak fenn benne, semmi keresnivalója ott”.

Így szeptembertől a helyi általános iskolában és a kollégiumban folytatódott a tanítás, szűkösen megosztozva a kevés helyen, de alapvetően pozitívan várva a helyzetük rendeződését. Bár sokan nem értették, miért nem építik meg az új épületet a kastély nyugati szárnyának visszavétele előtt, azt lehetett tudni, hogy csak egy iskolai tanévet kell az új helyen kihúzniuk. A hvg.hu kérdésére az intézményt kezelő Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) is megerősítette: „egy év múlva már az új iskolában indul a 2014/15-ös tanév”.

Nemhogy nem lett meg az új iskola, az építkezés még el sem kezdődött. „Még egy kapavágás sem történt”, mondták a hvg.hu-nak fertődi tanárok és szülők, amikor ellenőrizni akartuk, valóban rendeződött-e a helyzetük. Mint kiderült, a több száz fős, neves középiskola azóta is az általános iskola felszabadított termeiben és a kollégiumban átmenetileg kialakított helyen küszködik napi szinten a nem éppen ideális körülményekkel. Arról pedig senkinek fogalma sincs, mikor lesz meg tényleg az új iskola, ahol az eredeti ígéretek szerint már egy hónapja tanulniuk kellene.

 

A teljes cikket itt találja.