hirdet?s

Védekezzünk! - Támadnak a kullancsok

Közélet | 2009. április 16. | Fekete Attila

Jelen cikkben a kullancsok által terjesztett betegségekről, megelőző oltásról olvashatnak. Olvasása ajánlatos mindenkinek, legfőképpen kisgyermekes anyáknak.

Tetszik?
Megosztás facebook myspace twitter linkedin Nyomtatható változat Küldje el a fertopart.hu cikkét ismerősének!

Védekezzünk! - Támadnak a kullancsok

Tudja-e Ön, hogy
- a kullancs-csípés által terjesztett agyvelőgyulladás súlyos, életveszélyes megbetegedés lehet, mely vírussal fertőzött kullancsok csípésével terjed.
- a betegek egyötödénél agyhártyagyulladás, agyvelő- és gerincvelő-gyulladás fejlődik ki. A máj sejtjeit és a szívizmot is megtámadhatja a vírus. Súlyos esetben részleges bénulás is bekövetkezhet.
- a már kialakult betegséggel szemben megbízható gyógyszeres kezelés jelen pillanatban nincs.
- hatékony védelmet a betegség megelőzése jelenti, amit időben adott védőoltással biztosíthatunk.
- védettség akár három hét alatt megszerezhető.


A védelem
A hatékony védelmet a kullancs-csípés által terjesztett betegségre a megelőzés jelenti, amit időben adott védőoltással biztosíthatunk.

Milyen hatása van az oltásnak?
Amikor Önt kullancs-csípés által terjesztett agyvelőgyulladás ellen beoltják, a szervezete védő hatású ellenanyagot termel a vírus ellen. Amikor egy későbbi időpontban egy fertőzött kullancs Önt megcsípi, már védett a betegséggel szemben.

Mikor veszélyezteti Önt és családját a kullancs-csípés által terjesztett agyvelőgyulladás?
Amikor Ön az áprilistól októberig terjedő időszakban:
- a vírus elterjedési területére utaznak és ott pl. túráznak, sétálnak, kocognak, táboroznak vagy más szabadidős tevékenységet folytatnak
- a vírus által veszélyeztetett területen laknak
- és különösen akkor, ha veszélyeztetett területen mezőgazdasági vagy erdőgazdasági munkát végeznek, pl. vadászként, erdészként, erdei munkásként vagy gazdálkodóként dolgoznak.

 

Mindenki számára ajánlatos a kullancs elleni oltás, legfőképpen gyermekeknek
Kullancs-csípés esetén mielőbb forduljunk orvoshoz,
aki szakszerűen avatkozik be

 

Kit kell beoltani?
 Minden kisgyermeket, gyermeket, fiatalt és felnőttet, akik hosszabb vagy átmenetileg a vírus elterjedési területén tartózkodnak, be kell oltani.
 A gyermekeket különösen gyakran betegítik meg kullancsok!
 Mivel a kullancsok főként a fél méter magasságig megnövő fűszálakon és bozóton telepszenek meg, a gyermekek alacsony termetük miatt a kullancs-csípés kockázatának különösen ki vannak téve.
 Következményes károsodások a kullancs-csípés által terjesztett agyvelőgyulladás csaknem 10%-ában
A kullancs-csípés által terjesztett agyvelőgyulladás a gyermekeknél ugyan könnyebb lefolyású, mint a felnőtteknél, de olyan súlyos komplikációk léphetnek fel, amelyek maradandó szellemi és testi károsodásokat, mint pl. bénulásokat okozhatnak. Míg gyermekeknél az enyhébb lefolyású agyhártyagyulladás van túlsúlyban, felnőtteknél súlyosabb, az agyvelőre vagy a gerincvelőre kiterjedő betegség alakulhat ki. Következményes károsodások a súlyos lefolyású megbetegedések 10%-ában figyelhetők meg.

Kinek, milyen oltóanyagot kell használni?
 Jelenleg kétféle oltóanyag létezik, külön a felnőttek, valamint a 2-12 korosztály számára. Kérje orvosa tanácsát, hogy Ön és gyermeke hogyan védekezhetnek a leghatásosabban a kullancs-csípés által terjesztett agyvelőgyulladás ellen!

Mikor kell az oltást elvégezni?
 A kullancs-csípés által terjesztett agyvelőgyulladás elleni védettség kétféle oltási séma segítségével érhető el:
 - A hosszabb időt igénylő oltási séma alkalmazásával leghamarabb 1.5 hónap alatt biztosítható maximális védettség. Mivel a kullancsszezon áprilistól-októberig tart, Ön és családja oltását már a téli hónapokban célszerű megkezdeni.
 - Ha azonban Ön hamarosan a vírus által fertőzött területre utazik, Önnek lehetősége van a védettség gyors megszerzésére a gyors oltási séma segítségével. Ezzel az eljárással mindössze három hét alatt 100%-os védettség érhető el! Ilyen módon Önnek az utazást megelőzően legkésőbb három héttel kell megkezdeni az oltást.

 A kullancs
A kullancs

Mi a kullancs-csípés által terjesztett agyvelőgyulladás?  
A kullancs-csípés által terjesztett agyvelőgyulladás súlyos, életveszélyeztető megbetegedés lehet, amely vírussal fertőzött kullancsok csípésével terjed.

Hol fordul elő a vírus?
Európában az alábbi országok veszélyeztettek: Németország, Ausztria, Svájc, Svédország, Lengyelország, Horvátország és Szlovénia.

A vírus Magyarországon a következő régiókban honos:
Budapest és környéke, Zala megye, Somogy megye, Vas megye, Győr-Sopron megye, Komárom-Esztergom megye, Fejér megye, Veszprém megye, Baranya megye, Nógrád megye, Heves megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye.

A kullancs-csípés által terjesztett agyvelőgyulladás lefolyása és az általa okozott komplikációk
A betegség első tünetei a vírusfertőzött kullancs csípését követő 5-14 napon belül lépnek fel az oltatlan személyek kb. egyharmadánál, láz, fejfájás, rossz közérzet, végtagfájdalmak formájában.
A betegek egyötödénél fejlődik ki a betegség agyhártyagyulladással, agyvelőgyulladással, agyvelő- és gerincvelő-gyulladással járó második fázisa, amely a kullancs-csípést követő 4. héten kezdődik. A máj sejtjeit és a szívizmot is megtámadhatja a vírus. Súlyos esetekben arcideg bénulás, a tarkó, a vállöv és a karok bénulása léphet fel.
A kullancs-csípés által terjesztett agyvelőgyulladás következménye lehet hosszantartó fejfájás, szellemi leépülés és részleges bénulás. Ritkán a súlyos megbetegedés halálos kimenetel is lehet.

Hogyan terjed a kullancs-csípés által terjesztett agyvelőgyulladást okozó vírus?
A kullancs-csípés által terjesztett agyvelőgyulladás európai elterjedési területén csaknem 20-500. kullancs fertőzött a vírussal és képes a betegség terjesztésére. A kullancsok számára a legkedvezőbb életteret a mérsékelt éghajlati klíma és a magas páratartalom jelenti. Különösen veszélyeztetett területek az erdők szélei, a tavak és folyók melletti ligetes részek, a védett erdők aljnövényzete és a lombos erdők, valamint a tűleveles erdők közötti átmeneti részek.

Mit tehet Ön ha kullancs-csípés érte?  
A fertőzött kullancsokból a kórokozó emberre való átvitelének valószínűsége annál kisebb, minél hamarabb eltávolítjuk a kullancsot. A kullancs eltávolítására ne használjuk azokat a régebben ajánlott módszereket, amelyek a kullancs légzését akadályozzák! Nem célszerű olajat, ragasztószert vagy bármilyen más anyagot a kullancsra csepegtetni, mert az oxigénhiánnyal küzdő kullancsból még több vírus juthat az ember vérkeringésébe. A kullancsot csipesszel vagy ujjainkkal megfogva távolítsuk el a bőrből enyhe húzással. Kerüljük a csavaró mozdulatokat! A kullancsot lehetőleg egészen elöl, közel a fejéhez kell megfogni. Amennyiben kullancsrészek maradnak vissza a bőrben, azokat később feltétlenül el kell távolítani!

Milyen más betegségeket terjeszt a kullancs?
 A kullancs-csípés által terjesztett agyvelőgyulladás vírusa által kiváltott megbetegedésen kívül a kullancs egy baktérium által okozott megbetegedést is terjeszt, az úgynevezett Lyme - borrellosist. Ennek a fertőzésnek a következményei, szívritmuszavar, szívizomgyulladás, bőrgyulladás, az izületek, az agyhártya, az agyvelő és a gerincvelő gyulladása lehet. A borrellosis azonban antibiotikumok megfelelő időben történő adagolásával kezelhető. Borrellosis elleni védőoltás jelenleg még nem áll rendelkezésünkre.

Hogyan tudunk védekezni?
 A már kialakult betegséggel szemben megbízható gyógyszeres kezeléssel jelen pillanatban nem rendelkezünk. A hatékony védelmet a betegség megelőzése jelenti, amit adott időben védőoltással biztosíthatunk.


Forrás: www.mediastorm.huHozzászólások

Közélet rovat további cikkei

NAPELEMES RENDSZER TELEPÍTÉSE FERTŐSZENTMIKLÓS TELEPÜLÉSEN

2015. augusztus 19.
Fertőszentmiklós Város Önkormányzata 40 128 433 forintot uniós támogatást nyert el a „Helyi... NAPELEMES RENDSZER TELEPÍTÉSE FERTŐSZENTMIKLÓS TELEPÜLÉSEN tovább

Városi futónap Fertőszentmiklóson - Beteg kisfiún segítenének

2015. április 30.
Rendellenességekkel született kilenc hónapos kisbaba és családja támogatására jótékonysági futást... Városi futónap Fertőszentmiklóson - Beteg kisfiún segítenének tovább

Áron alul adták el a nádgazdaságot - Romlott a Fertő vízminősége

2015. január 9.
A KEHI vizsgálat megállapítása szerint a Fertő-tavi nádgazdasági Zrt. nem volt jogosult felvenni... Áron alul adták el a nádgazdaságot - Romlott a Fertő vízminősége tovább

Súlyos helyzetben Fertőd

2015. január 6.
Fertődön az önkormányzat kifizetetlen áramszámlái miatt nincs köz- és díszkivilágítás –... Súlyos helyzetben Fertőd tovább

Elhunyt Szabó József

2014. december 23.
Szabó József c. kanonok, ny. plébános életének 89., papságának 64. évében, 2014. december 21-én a... Elhunyt Szabó József tovább

2015-ig megépülhet Balf és Sopron között a kerékpárút

2014. október 16.
2015 tavaszán elkészül a Balf és Fertőrákos közötti kerékpárút - ezt Fónagy János államtitkár... 2015-ig megépülhet Balf és Sopron között a kerékpárút tovább

Porpáczy-szakközépiskola: közbeszerzési eljárás

2014. október 7.
Fertődön, az új iskola megépítése a tervezői költségbecslés szerint közel egymilliárd forintba... Porpáczy-szakközépiskola: közbeszerzési eljárás tovább

„Az ágyneműtartóban tartják a tankönyveket”...

2014. október 3.
Még el sem kezdték építeni a fertődi középiskola új épületét, amelyben szeptember óta tanulniuk... „Az ágyneműtartóban tartják a tankönyveket” – egy éve tették ki a fertődi kastélyból a diákokat tovább

Jegyzői munkakör betöltése Fertőszentmiklóson

2014. szeptember 9.
Jegyzői pályázatot írt ki Fertőszentmiklós Jegyzői munkakör betöltése Fertőszentmiklóson tovább

Fertőd: kitüntetéseket adományoztak

2014. szeptember 3.
A fertődi képviselő-testület legutóbbi ülésén kitüntető címekről és elismerésekről döntöttek.  Fertőd: kitüntetéseket adományoztak tovább

Elkészült a kilátó Fertőszentmiklóson

2014. augusztus 28.
Látni a távolban a petőházi cukorgyárat, a süttöri és a fertőszéplaki templomot is. Elkészült a kilátó Fertőszentmiklóson tovább

Kivágták a gesztenyesort Fertődön

2014. augusztus 17.
Fertőd – Több megkeresés érkezett hozzánk azzal kapcsolatban, hogy Fertődön, a vízmű... Kivágták a gesztenyesort Fertődön tovább


hirdet?s

Iratkozzon fel a fertőpart.hu hírlevelére! Fertőpart.hu hírlevél


Település-ajánlóTelepülés-ajánló


Pomogy

Pomogy (németül Pamhagen) község Ausztriában, Burgenland tartományban, a Nezsideri járásban. Fertődtől 9 km-re északra, Kapuvártól 15 km-re északnyugatra, a Hanság északi szélén, a... bővebben »

További települések a térségben »

© Fert?part.hu
A Fertő tó elsőszámú portálja