hirdet?s

Búcsúzik a süttöri plébános

Közélet | 2009. július 20. | FN

Fertőd-Süttör – Szabó József a süttöri templom plébánosa 84 évesen vonul nyugdíjba. 1991 szeptembere óta él és dolgozik Süttörön. Azt mondja, tökéletesen megtalálta önmagát a papi pályán. Életútjáról, meglátásairól kérdeztem őt.

Tetszik?
Megosztás facebook myspace twitter linkedin Nyomtatható változat Küldje el a fertopart.hu cikkét ismerősének!

Búcsúzik a süttöri plébános
Mikor a kanonok úr elárulta születési évét, meg kell mondjam, elcsodálkoztam szellemi frissességén, mondandójának összefogottságán. Persze azt régóta tudjuk, hogy az erős hit az egyik legkiválóbb útitárs életünk folyamán, erőt ad a nehézségek leküzdéséhez és segít a megbocsátásban, nem utolsó sorban pedig, kijelöli helyünket és szerepvállalásunkat az időről időre változó társadalomban.

Szabó József 1926-ban született Simaságon, szülei földművelő paraszt emberek voltak, így  az ihletet, hogy a papi pályát válassza nem a családjából merítette. Nagy hatással volt rá 38-ban egy piarista, talán ő inspirálhatta Józsefet a teológia felé. Ő csak annyit mond:
-    Vonzott az isten kegyelme. De nem tudom miért választottam a papi pályát.
Kőszegen járt Bencés gimnáziumba, majd Győrben végezte el a Római Katolikus Teológiai Főiskolát 1946-tól 1951-ig.
Pappá szentelése után Halásziba helyezték, ahol nagy buzgalommal látott munkához. Elmondása szerint akkoriban még nagyon sokan jártak templomba, sok gyerek is volt a hívek között. A kezdeti lelkesedés azonban hamarosan letartóztatáshoz vezetett.
1 év múlva kémkedés vádjával – „a helyi lakosság hangulata után kémkedett” – letartóztatták.
A következő 4 évet a budapesti – akkor még Fő utcában lévő – Katonai Börtönben és Váci Börtönben töltötte.
1956  július 7.-én szabadult, és rögtön haza is ment, ahol testvéreivel együtt aratott nyáron. A magyarországi helyzetet nagyon reménytelinek látta. Sem a forradalom alatt, sem utána nem fordult meg a fejében, hogy elhagyja Magyarországot.
 - „Ki akartam tartani az emberek, a híveim mellett, minden körülmények között.”

’57 szeptemberében kinevezték Csépre lelkésznek. Sajnos itt még egy évet sem tölthetett el, 1958 áprilisában éjszaka letartóztatták.
A magyarázat a következőképpen hangzott: „futballal csalogatja a gyerekeket a katolikus hittanra”. Emellett József hétvégente misézni járt az általa megnyittatott makpusztai kápolnába.
A valódi ok nem ez lehetett – így Szabó József – talán az, hogy felkértek, menjek el Tatabányára Hruscsov köszöntésére, és nem mentem el.
Tettét úgy magyarázta, hogy „ A magyar forradalom vérbefojtásáért felelős vezető köszöntésén nem kívántam részt venni.”
Fontos megjegyeznünk, Szabó József sosem akart politizálni, az 56-os forradalomban való részvételtől is távol tartotta magát.
A fenti mondat így is megért 4 újabb év börtönt. Ezúttal Márianosztrán töltötte el börtönéveit. Ezen évek alatt elmerült a pasztorációban.
Az első eltöltött börtön év után felajánlották neki egy másik pap helyét, ha vállalja a besúgást.
Nem vállalta.
Végül 63-ban, ismét ugyanazon a napon, július 7-én szabadult, de nem folytathatta a papi hivatást, legkevesebb 10 évig. Politikailag jogvesztett státuszba került, ami annyit jelentett, hogy olyan állást nem vállalhatott melyhez erkölcsi bizonyítványra lett volna szükség.

Először Simaságon ajánlottak neki portási állást, ám az túlságosan „bizalmi” pozíciónak bizonyult. Végül Győrben helyezkedett el a Közmű és Magasépítési Vállalatnál. Először segédmunkás volt, aztán szerszámraktárosból raktárvezető lett.
A munkával töltött 23 év alatt lassacskán, apránként térhetett csak vissza eredeti hivatása gyakorlásához. 88-ban már papként működött.
1991-ben kapta meg hivatalos kinevezését Süttörre. Az elmúlt 18 évben itt is tevékenykedett, oroszlánrészt vállalva a közösségi munkák megszervezésében és kivitelezésében.

Ez év júniusában a püspök felmentette fertőd-süttöri plébánosi beosztásából, és eddigi szolgálatát megköszönve nyugállományba helyezte.
Szabó József szeptember 1-én adja át a plébániát utódjának, Milus Ferencnek, de nem megy túl messzire.
A Máltai Szeretet Szolgálat által üzemeltetett Fertőd-Süttöri szociális otthonba költözik.
Kérdésemre, hogyan értékeli a börtön évekkel és vádaskodásokkal tarkított szocialista népköztársaságban leélt időt, annyit mond:
- ezek az emberek a megtévesztés áldozatai voltak, ha nehezen is, de megbocsátott már nekik.

A szeretet helyére az önszeretet lépett

A 84 éves plébános szerint az emberek manapság nagyon anyagiassá váltak, a középosztály hiánya pedig szétszakítja a társadalmat, és átjárhatatlanná teszi azt.
Legfőbb értéknek, és a társadalom alapjának a családot és a szeretet tartja. Véleménye szerint a családok és a családi értékrend felborulása miatt szétesett a társadalom. A pénz központúság szétzilálta az emberek összefogási képességét. A kapitalizmust még károsabbnak tartja az ún. szocialista rendszernél – a hosszú távon kialakuló társadalmi és egyéni hatások szempontjából.
Azt mondja falun minden második ház üres, a fiatalok pénz és karrier reményében elhagyják lakóhelyüket és szüleiket.

Beszélgetésünk végén kissé elbizonytalanodtam. Hisz a múlt értékei, bármily becsesek is nem állják meg teljes egészében helyüket egy folyamatosan és nagyon gyorsan változó közegben.
A jövő információs társadalma más sebességgel és más eszközökkel halad útján, olyan kihívások elé állítva a fiatalok elé, melyeket még maguk sem ismernek. Csak remélhetjük, hogy a „hit”, „család”, és „szeretet” szavak egyre hangosabban csengenek majd vissza a jövő generációjának fülében.

Hozzászólások

Közélet rovat további cikkei

NAPELEMES RENDSZER TELEPÍTÉSE FERTŐSZENTMIKLÓS TELEPÜLÉSEN

2015. augusztus 19.
Fertőszentmiklós Város Önkormányzata 40 128 433 forintot uniós támogatást nyert el a „Helyi... NAPELEMES RENDSZER TELEPÍTÉSE FERTŐSZENTMIKLÓS TELEPÜLÉSEN tovább

Városi futónap Fertőszentmiklóson - Beteg kisfiún segítenének

2015. április 30.
Rendellenességekkel született kilenc hónapos kisbaba és családja támogatására jótékonysági futást... Városi futónap Fertőszentmiklóson - Beteg kisfiún segítenének tovább

Áron alul adták el a nádgazdaságot - Romlott a Fertő vízminősége

2015. január 9.
A KEHI vizsgálat megállapítása szerint a Fertő-tavi nádgazdasági Zrt. nem volt jogosult felvenni... Áron alul adták el a nádgazdaságot - Romlott a Fertő vízminősége tovább

Súlyos helyzetben Fertőd

2015. január 6.
Fertődön az önkormányzat kifizetetlen áramszámlái miatt nincs köz- és díszkivilágítás –... Súlyos helyzetben Fertőd tovább

Elhunyt Szabó József

2014. december 23.
Szabó József c. kanonok, ny. plébános életének 89., papságának 64. évében, 2014. december 21-én a... Elhunyt Szabó József tovább

2015-ig megépülhet Balf és Sopron között a kerékpárút

2014. október 16.
2015 tavaszán elkészül a Balf és Fertőrákos közötti kerékpárút - ezt Fónagy János államtitkár... 2015-ig megépülhet Balf és Sopron között a kerékpárút tovább

Porpáczy-szakközépiskola: közbeszerzési eljárás

2014. október 7.
Fertődön, az új iskola megépítése a tervezői költségbecslés szerint közel egymilliárd forintba... Porpáczy-szakközépiskola: közbeszerzési eljárás tovább

„Az ágyneműtartóban tartják a tankönyveket”...

2014. október 3.
Még el sem kezdték építeni a fertődi középiskola új épületét, amelyben szeptember óta tanulniuk... „Az ágyneműtartóban tartják a tankönyveket” – egy éve tették ki a fertődi kastélyból a diákokat tovább

Jegyzői munkakör betöltése Fertőszentmiklóson

2014. szeptember 9.
Jegyzői pályázatot írt ki Fertőszentmiklós Jegyzői munkakör betöltése Fertőszentmiklóson tovább

Fertőd: kitüntetéseket adományoztak

2014. szeptember 3.
A fertődi képviselő-testület legutóbbi ülésén kitüntető címekről és elismerésekről döntöttek.  Fertőd: kitüntetéseket adományoztak tovább

Elkészült a kilátó Fertőszentmiklóson

2014. augusztus 28.
Látni a távolban a petőházi cukorgyárat, a süttöri és a fertőszéplaki templomot is. Elkészült a kilátó Fertőszentmiklóson tovább

Kivágták a gesztenyesort Fertődön

2014. augusztus 17.
Fertőd – Több megkeresés érkezett hozzánk azzal kapcsolatban, hogy Fertődön, a vízmű... Kivágták a gesztenyesort Fertődön tovább


hirdet?s

Iratkozzon fel a fertőpart.hu hírlevelére! Fertőpart.hu hírlevél


Település-ajánlóTelepülés-ajánló


Harka

Harka, Magyarország északnyugati részén,Gyõr-Moson-Sopron megyében, az Alpokalján, Soprontól délre, 5 km-re, közvetlenül az osztrák határ mellett helyezkedik el. Tengerszint feletti... bővebben »

További települések a térségben »

© Fert?part.hu
A Fertő tó elsőszámú portálja