hirdet?s

Kihelyezett kormányülés az Esterházy-kastélyban

Kultúr | 2013. június 20.

Fertőd - Magyarország akkor tud megújulni, ha sikerül eltüntetni a szocializmus szellemházait, és létrejönnek a minőségi közösségi terek - mondta Orbán Viktor szerdán a fertődi Esterházy-kastély felújított marionettszínházának átadási ünnepségén. A miniszterelnök a délután kezdődő, Fertődre kihelyezett kormányülést egy plebejus kabinet tisztelgésének nevezte a magyar arisztokrácia nagyszerű teljesítménye előtt.

Tetszik?
Megosztás facebook myspace twitter linkedin Nyomtatható változat Küldje el a fertopart.hu cikkét ismerősének!

Kihelyezett kormányülés az Esterházy-kastélyban

Fotó: MTI

A kormányfő szavai szerint a kommunizmus kiszakította eredeti rendeltetéséből a főúri kastélyokat: egyes esetekben öregotthonokká, árvaházakká alakította őket, vagy esetleg olyan múzeumok lehettek belőlük, ahol úgy mutatták be ezeket a helyeket, mint a magyar feudális elnyomás fellegvárait.

"A tisztelt látogató csoszoghatott az egyenmamuszokban, miközben hallgathatta az elnyomásról szóló egyenszólamokat" - fogalmazott Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy az egyszerű, "mamuszos" múzeumlátogatások ideje lejárt, manapság nem elég csupán felújítani, hanem a látogatók számára vonzóvá is kell tenni ezeket a történelmi helyszíneket.

Az az ország, amely nem ragaszkodik kulturális gyökereihez, és elfordul múltjától, a jövőjének is hátat fordít. Ezzel szemben amely ország egységben tud élni az ősök hagyatékával, és nem herdálja el az örökséget, erőssé és sikeressé válik - mondta. Megjegyezte emellett, hogy a kultúra mecénások nélkül olyan, mint a profi sport szponzorok nélkül.

A kormányfő beszédében kitért arra is, hogy a szocialista Hiller István - korábbi kulturális miniszter - helyesen ismerte fel Fertőd jelentőségét, és jól döntött, amikor lépéseket tett annak érdekében, hogy a kastély hasznosítása visszakanyarodhasson az európai kultúra főáramába. 
 
"Minket pedig az a cél vezérelt, hogy a kastély a magyar magaskultúrának ne csak szimbolikus, hanem  valóságos, élő helyszíne legyen" - mondta Orbán Viktor, hozzáfűzve, hogy az egymásra épülő fejlesztéseknek köszönhetően Magyarország legnagyobb barokk kastélya hamarosan egykori pompájához és a világörökségi címéhez méltó állapotban és környezetben fogadja majd a látogatókat. 
 
Kijelentette: a kormány mindent megtesz azért, hogy a fertődi kastély ismét az európai kultúra fellegvára lehessen.

A  miniszterelnök a kormányülés általános üzenetére is kitért: úgy fogalmazott, hogy a helyszín kiválasztása már önmagában is beszédes, hisz ez nem más, mint egy plebejus kormány tisztelgése a magyar arisztokrácia nagyszerű teljesítménye előtt.

Zumbok Ferenc, a kastély felújításának kormánybiztosa az eseményen arról beszélt: pár éven belül elérhetjük, hogy Eszterháza újra Európa kulturális központjává váljék.

Emlékeztetett arra, megépültekor, Esterházy "Fényes" Miklós a 18. században a kastélyt Potsdammal és Versailles-jal méltán emlegették egy lapon. "Az ember teremtőereje megint csodát csinált" - mondta a felújításról a kormánybiztos. 

Szólt arról is, a jövőben is folytatódik az épületegyüttes felújítása, amelyre eddig több mint ötmilliárd forintot, nagyrészt uniós forrásokat fordítottak; jövőre helyreállítják az egykori jószágkormányzóság épületét, amely azt követően mesterkurzusok és Haydn-kutatások helye lehet. A nyugati épületszárnyból kiköltöztették a hat évtizede ott működő iskolát, így ennek rekonstrukciója is megkezdődhet.

Esterházy Antal, aki "az ősök nevében" köszöntötte az eseményen megjelenteket, a munkálatok fontosságát kiemelve arról beszélt: a fertődi kastély a gödöllői után "Magyarország második kulturális ablaka".
 
Ivanics Ferenc, a térség fideszes országgyűlési képviselője felszólalásában fontosnak nevezte, hogy a fertődi kastély "ne csak épületként mutatkozzon be, hanem lelket kapjon", míg frakciótársa, Molnár Ágnes Sopron-Fertőpart térségének stratégiai fejlesztési irányairól beszélt, kiemelve: e vidéknek minden adottsága megvan ahhoz, hogy rehabilitációs és rekreációs központtá váljon. 
Szólt arról is, hogy Fertőd nemzetközi zenei központként működhet, Fertőrákoson pedig "pillanatokon belül kezdődik" a barlangszínház 1,2 milliárd forintos felújítása, de a településen fejlesztik a vitorlázási és vízisport-lehetőségeket is. Hozzátette: a Sopron melletti Páneurópai Piknik parkot éppúgy fejleszteni kívánják, mint Balfra támaszkodva a térség gyógyturizmusát.

Több útépítési kérdés is napirenden volt a fertődi kormányülésen. Firtl Mátyás, Sopron és környéke KDNP-s parlamenti képviselője azt emelte ki, hogy háromnegyed évszázada téma a Budapestet Sopronnal összekötő gyorsforgalmi út kérdése, míg Borkai Zsolt, Győr fideszes polgármestere a - szavai szerint - 16-20 milliárd forintból megépíthető, a megyeszékhelyet északról elkerülő útról érdeklődött a kormánynál.
    
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár válaszában közölte, hogy - az Audi-gyár szempontjából különösen fontos - győri északi elkerülő út átadásának 2015 végi időpontja tartható.

A stratégiailag fontos Győr-Sopron közötti gyorsforgalmi úttal kapcsolatban a kormányfő azt kérte a kabinet tagjaitól: szeptember elején adjanak végleges választ arra, mikorra épül meg az út.
   
A tanácskozáson felszólaló megyei kormánymegbízott életképesnek nevezte az állam átszervezését, amit Széles Sándor szerint a már említett árvízi védekezés éppúgy példáz, mint az, hogy az egyik legnagyobb hazai beruházás, az Audi új győri gyárépítése esetében a feszített határidők dacára a kormányhivatal teljesítette minden törvényi kötelezettségét. Az államigazgatás átalakításáról beszámoló Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter megjegyezte, hogy a győri és a soproni kormányablak is forgalmasabb az átlagnál.

Fodor Tamás, Sopron fideszes polgármestere a jövőre esedékes 25. évfordulóra utalva azt kérte a kormányfőtől, hogy a közútkezelő vegye át a Páneurópai Piknik parkhoz vezető utat, és újítsák fel azt.

 
 
MTIHozzászólások

Kultúr rovat további cikkei

Nyitóhétvége a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban

2015. június 24.
Közel 700-an voltak kíváncsiak az őslényeket, kőbányászatot, valamint a Fertő-táj növény- és... Nyitóhétvége a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban tovább

Hercegi Kiskönyvek néven kiadványsorozatot indult

2015. május 30.
Az Esterházy Kastély Kápolna alapítvány színvonalas, képekben gazdag, de alacsony áron elérhető... Hercegi Kiskönyvek néven kiadványsorozatot indult tovább

Eszterházi Vigasságok - Tavasztól őszig 50 koncert a fertődi...

2015. május 7.
Tavasztól őszig csaknem 110 fellépő 50 hangversenyével várja vendégeit a fertődi... Eszterházi Vigasságok - Tavasztól őszig 50 koncert a fertődi Esterházy-kastélyban tovább

KULTURÁLIS TALÁLKOZÓ ÉS MŰHELYNAP

2015. április 30.
A térség kulturális szakemberei tervezték a jövőt Hegykőn április 25.-én KULTURÁLIS TALÁLKOZÓ ÉS MŰHELYNAP tovább

Kastélyprogram - Négy Győr-Moson-Sopron megyei kastély újulhat...

2015. március 10.
Fertőd – A kulturális, egészség-, gyógy-, vadász- és vallásturizmusra építenének a Nemzeti... Kastélyprogram - Négy Győr-Moson-Sopron megyei kastély újulhat meg tovább

Esterházy hercegek a 20. században

2014. december 7.
Dr. Varga Kálmán, aki korábban többek között a fertődi Esterházy-kastélynak is igazgatója volt,... Esterházy hercegek a 20. században tovább

Az Eszterháza Központ tagintézménye lesz a nagycenki...

2014. október 17.
Nagycenk – Az Eszterháza Központ tagintézménye lesz a nagycenki Széchenyi-kastély a hozzá... Az Eszterháza Központ tagintézménye lesz a nagycenki Széchenyi-kastély tovább

Az Eszterháza-központhoz kerül a nagycenki kastély és...

2014. augusztus 1.
A fertődi Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont kulturális és turisztikai szerepének... Az Eszterháza-központhoz kerül a nagycenki kastély és fertőrákosi Püspöki palota tovább

Visszanyerheti rangját a nagycenki Széchenyi-múzeum

2014. március 19.
Nagycenk - Visszaszerezné a múzeumi státuszt az évekkel ezelőtt közérdekű muzeális kiállítóhellyé... Visszanyerheti rangját a nagycenki Széchenyi-múzeum tovább

Márciustól működik az Eszterháza Központ

2014. február 12.
Fertőd - Március 1-jén jön létre az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont, amelynek... Márciustól működik az Eszterháza Központ tovább

Új intézményt hoznak létre a fertődi Esterházy-kastélyegyüttes...

2014. február 12.
Fertőd - Márciustól egy új intézmény, az Eszterháza Központ működteti a fertődi... Új intézményt hoznak létre a fertődi Esterházy-kastélyegyüttes működtetésére tovább

Szöktetés a raktárból

2013. november 2.
Fertőd - Abszurd helyzet állt elő - Orbán rákérdezett, hogy lehet ilyen? Akadályozta az... Szöktetés a raktárból tovább


hirdet?s

Iratkozzon fel a fertőpart.hu hírlevelére! Fertőpart.hu hírlevél


Település-ajánlóTelepülés-ajánló


Nagycenk

Soprontól mindössze 12 km-re fekszik a község, a 84. sz, és a 85. sz. főközlekedési utak találkozásánál. A településen 1860 fő él. A nyugat-magyarországi peremvidék... bővebben »

További települések a térségben »

© Fert?part.hu
A Fertő tó elsőszámú portálja