Képeket is nyomtat

Mennyiségre és minőségre is jó az idei szőlőtermés

Soproni borvidék | 2012. szeptember 18.

Sopron - Mennyiségre és minőségre is jónak ítélik az idei szőlőtermést a soproni borvidék gazdái – közölte Taschner István hegybíró.

Mennyiségre és minőségre is jó az idei szőlőtermés
Taschner István hegybíró kifejtette más tájaktól eltérően a soproni borvidéken nem az aszály, hanem a nyáron érkezett jég sújtotta a termést. Kőszeg környékének 400 hektár szőlője ezt megúszta, de a két soproni hegyközség 1.450 hektárjából 250-300 hektárnyi szőlőterületet ért jégverés, amely az érintett területeken a termés negyedét-ötödét vitte el – közölte a hegybíró.
 
A napokban végeztek a gazdák az állomány mintegy 30 százalékát adó fehérszőlők szüretével, ugyanakkor elkezdődött a kékszőlők szedése, ami várhatóan a hónap végére befejeződik, a csúcs szeptember huszadika után várható. 
 
A korábbi években megszokott 17-tel szemben – a korábbi szüretnek is köszönhetően - most 18 fokos a must, ami jó minőséget ígér.
A hegybíró közölte: jelenleg keresleti piaca van a soproni borszőlőnek, amit az is mutat, hogy a korábbi, 100 forint körüli felvásárlási árat gyorsan sikerült 110 forintra, a cabernet, a merlot és a pinot noir alapanyaga esetében 120 forintra növelni.
 
 
Forrás: MTI