hirdet?s

Magyar borok sikere: 6 Champion díj 39 arany és 72 ezüstérem

Soproni borvidék | 2009. június 16. | Tudósító

Sopron - 2009. június 18-21. között, Sopronban, a Hotel Fagusban rendezték meg a Közép-Európa bor-iránytűjének tartott 10. VinAgora Nemzetközi Borversenyt, amelyre 542 borminta érkezett Magyarországgal együtt 21 országból, Európából, Ausztráliából, Dél-Amerikából, Dél-Afrikából, Japánból, Kanadából, az USA-ból.

Tetszik?
Megosztás facebook myspace twitter linkedin Nyomtatható változat Küldje el a fertopart.hu cikkét ismerősének!

Magyar borok sikere: 6 Champion díj 39 arany és 72 ezüstérem

A Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. 1992 óta rendezi meg a VinAgora Nemzetközi Borversenyt. A korábban kétévente, mostantól viszont már évente megvalósított rendezvény 2000-től a világ tíz legjelentősebb borversenyének egyike. Az idei, jubileumi megmérettetésen 58 főből álló nemzetközi bíráló bizottság értékelte a nevezett fehér, vörös, rosé, a késői szüretelésű, a botrytizált és az erősített borokat és 1 nagyaranyérmet, 54 arany és 110 ezüstérmet ítélt oda.
Különlegesség volt, hogy idén először a késői szüretből származó, a jég-, a botrytizált, az erősített borok elbírálását egyedi összetételű, e borkategóriák bírálatában nagy tapasztalatú személyekből álló szakértő bizottság végezte.
A bíráló bizottságok külföldi tagjai, 24 neves borszakértő más és más országokból érkezett, úgy, mint,  Ausztria, Anglia, Brazília, Belgium, Chile, Csehország, Franciaország,, Horvátország, Kanada, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia és Svájc. A szakmai zsűri magyar résztvevői között jelentős számban képviselték magukat a fiatal, második generációs magyar borászok.
A hazai és a nemzetközi borászatok körében komoly elismerést szerzett megmérettetésen a versenybizottság – a VinAgora által kifejlesztett korszerű informatikai program és notebook számítógépek segítségével – az alábbi díjakat ítélte oda.
A 163 külföldi borminta közül 1 nagyaranyérmet, 15 aranyérmet, 38 ezüstérmet nyert. Az aranyérmek közül hármat-hármat Horvátország, Románia, kettőt Olaszország, egyet-egyet Brazília, Csehország, Németország, Spanyolország, Svájc, Szlovákia, és az USA színeiben. A nevezett és a díjazott borok arányában kimagasló eredmény értek el a német, az olasz, a svájci és a szlovákiai, és ez utóbbinál a felvidéki magyar borok. Érdekesség, hogy az USA-ból egyetlen bort neveztek be a versenyre, de az aranyérmes lett.
A magyar borok – 379 magyar borminta – jelentős sikereket értek el: 1 nagyaranyérmet, 39 aranyérmet és 72 ezüstérmet nyertek.
A nemzetközi borversenyek legmagasabb elismerését a Champion díjat, amelyet az aranyérmet nyert borok versenyeztetésével lehet megítélni, a zsűri hat kategóriában 8 bornak ítélt oda. A fehér bor kategóriában és a botrytizált borok kategóriájában a szavat egyenlőség okán 2-2 bornak.  A nyolc díjból hatot magyar bor érdemelt ki.

 
Magyar borok: 1 nagyaranyérem, 39 aranyérem és 72 ezüstérem

 

A 10. VinAgora CHAMPION 2009. díjai:

Botrytizált borok kategóriában:
Tokaji Aszu 6 puttonyos 1999 (Monyók Pincészet Kft.) és Tokaji Aszu 6 puttonyos 1975 (Fitomark-94 Kft. Kiss István)

Fehér borok kategóriában:
Szigetújfalui Szürkebarát 2008 (Gál Szőlőbirtok és Pincészet, Szigetcsép) és Chateau Modra Rulandske Biele 2008 (Vinohradnicka Spolocnost Modra, Szlovákia)
Rosé borok kategóriában:
Szigetszentmártoni Kékfrankos Rosé 2008  (Gál Szőlőbirtok és Pincészet, Szigetcsép)
Vörös borok kategóriában:
Bock Villányi Syrah 2007 (Bock Borászat Kft.)
A késői szüretelésű borok kategóriában:
Soproni Zenit késői szüret 2005 (Vincellér MPS Borászat)
Az erősített borok kategóriában:
La Gitana Hidalgo Jerez Cortado Wllington VOS (Bodegas Hidalgo, Spanyolország)


A hagyományokat folytatva a szakmai zsűri mellett, az erre az alkalomra felkért média zsűri is meghozza döntéseit és ítéli oda a Média Különdíjakat 2009. június 24-én az Andante Borpatikában. A média zsűriben szakújságírók és azok a médiaszemélyiségek vesznek részt, akik szívügyüknek érzik a minőségi borfogyasztás, a borkultúra népszerűsítését.

A hivatalos eredményhirdetésre, a média zsűri különdíjainak ünnepélyes átadására 2009. július 3-án, 10.00 órakor Budapesten, a Vörösmarty téren az új „Üvegpalotában” a VinAgora Borgálán kerül sor.

A VinAgora Borgálán 12.00 órától a nagyközönség – belépődíj ellenében - nem csupán a díjazott borokat ismerheti meg, hanem valamennyi, a versenyre beérkezett,  több mint 500 bort is megkóstolhatja

A VinAgora Nemzetközi Borverseny díjazott borai külön megjelenési lehetőséget kapnak a 18. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválon 2009. szeptember 9-13. között a Budai Várban.

A részletes eredmények 2009. június 23-tól a borverseny weboldalán www.vinagora.hu megtalálhatók.

 

Korábban

A Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. 1992 óta rendezi meg a VinAgora Nemzetközi Borversenyt. A korábban kétévente, mostantól viszont már évente megvalósított rendezvény 2000-től a világ tíz legjelentősebb borversenyének egyike. Az idei, jubileumi megmérettetésre közel 600 borminta érkezett, Magyarországgal együtt 21 országból.

A hazai és a nemzetközi borászatok körében komoly elismerést szerzett rendezvény aktív tagja a VinoFed-nek (Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége), valamint megszerezte az OIV (Nemzetközi Szőlő és Bor Hivatal) és az UIOE (Nemzetközi Borász Szövetség) szervezetek szakmai védnökségét is.

Különlegesség, hogy idén először a késői szüretből származó, a jég-, a botrytizált, az erősített borok elbírálására egyedi összetételű, e borkategóriák bírálatában nagy tapasztalatú személyekből álló szakértő bizottság alakul. A „különleges borokat” bíráló bizottság tagjai Franciaországból, Németországból, Portugáliából, Spanyolországból, Svájcból és Magyarországról érkeznek.

A borokat kilenc kategóriában nevezik és az eredményeket 42 főből álló nemzetközi bíráló bizottság hozza meg.
A bíráló bizottságok külföldi tagjai más és más országokból érkeznek, úgy, mint Ausztria, Belgium, Brazília, Chile, Csehország, Franciaország, Horvátország, Portugália, Németország, Olaszország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország és Svájc.

A borok értékelése a VinAgora által fejlesztett korszerű informatikai program és notebook számítógépek segítségével történik. A világon először 2000-ben a VinAgora teremtette meg a bírálati folyamat teljes informatikai hátterét (szoftver-hardver), mely technológiát Svájcban a Mondial du Pinot noir Nemzetközi Borversenyen 2003-tól és Európa legrégebbi versenyén Ljubjanában a Vino Ljubjana Nemzetközi Borversenyen 2004 óta egyaránt nagy sikerrel alkalmaznak.
A program objektív, több nyelven is könnyen használható bírálatot tesz lehetővé a világ számos borvidékéről érkező, nagy szakmai múlttal rendelkező bírálók és a bíráló bizottságokban résztvevő neves magyar borászok és szakemberek számára.

A borverseny zsűrielnöke: dr. Kállay Miklós, tanszékvezető egyetemi tanár.
A borverseny igazgatója: Zilai Zoltán, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. ügyvezetője.

A hagyományokat folytatva a szakmai zsűri mellett erre az alkalomra felkért média zsűri is meghozza döntéseit. A média zsűriben olyan újságírók, médiaszemélyiségek vesznek részt, akik vagy szakújságíróként váltak ismertté, vagy szívügyüknek érzik a minőségi borfogyasztás, a borkultúra népszerűsítését.

A hivatalos eredményhirdetésre, a média zsűri különdíjainak ünnepélyes átadására 2009. július 3-án, Budapesten, a Vörösmarty téri új „Üvegpalotában” kerül sor.

A VinAgora Nemzetközi Borverseny díjazott borai külön megjelenési lehetőséget kapnak a 18. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválon 2009. szeptember 9-13. között a Budai Várban.

László Ágnes, sajtófőnök 06 30 244 27 88 
Oláh Rita sajtókapcsolatok  06 20 4744 161

További információ: Zilai Zoltán, a borverseny igazgatója 06 20 96 44 346 www.vinagora.huHozzászólások

Soproni borvidék rovat további cikkei

Késik a kékfrankos szürete Sopronban

2013. szeptember 17.
Sopron - A kedvezőtlen időjárás miatt késik a kékfrankos szüretének kezdete Sopron környékén. Késik a kékfrankos szürete Sopronban tovább

Fertőszentmiklósi borverseny eredményei 2013

2013. május 13.
Fertőszentmiklós – Kihirdették Fertőszentmiklós város borversenyének győzteseit. Három... Fertőszentmiklósi borverseny eredményei 2013 tovább

Felavatták a soproni bormarketing-központot

2012. október 25.
Sopron - Felavatták a háromnegyed részben uniós támogatással elkészült bormarketing-központot... Felavatták a soproni bormarketing-központot tovább

Mennyiségre és minőségre is jó az idei szőlőtermés

2012. szeptember 18.
Sopron - Mennyiségre és minőségre is jónak ítélik az idei szőlőtermést a soproni borvidék gazdái... Mennyiségre és minőségre is jó az idei szőlőtermés tovább

Bemutató: Fertőd Város Bora 2012

2012. május 31.
Fertőd – Május 30-án ünnepélyes keretek között mutatta be a városvezetés a 2012-es... Bemutató: Fertőd Város Bora 2012 tovább

Fertőd Város Bora 2012

2012. április 16.
Fertőd – Fertőd Város Önkormányzata 2012-ben is meghirdeti „Fertőd Város Bora”... Fertőd Város Bora 2012 tovább

A Lővér Pince tarolt a Fertő-parton

2010. június 8. | Fekete Attila
Fertőd – Megválasztották Fertőd Város borát, illetve borait, hiszen egy fehérboron kívül... A Lővér Pince tarolt a Fertő-parton tovább

Megválasztották Hegykő borát

2010. május 29.
Hegykő - A sok éves hagyomány után 2010-ben is megválasztották Hegykő borát. Szakmai zsűri... Megválasztották Hegykő borát tovább

Borbarátok szövetsége

2010. március 10. | Fekete Attila
Térségünk - Egyedülálló módon folytatják boraik népszerűsítését, a jövőben a Soproni Borvidék... Borbarátok szövetsége tovább

A minőségi boré a jövő

2010. február 8. | FN
Sopron – Az unióból beáramló olcsó borok egyre jobban veszélyeztetik a magyar bortermelőket... A minőségi boré a jövő tovább

Kiválasztották a Nyugat-magyarországi Egyetem Bora cím 2010-es...

2010. február 7. | www.sopron.hu
Február 3-án Sopronban, a Perkovátz-ház Daruka-termében, a Nyugat-magyarországi Egyetem és a... Kiválasztották a Nyugat-magyarországi Egyetem Bora cím 2010-es nyerteseit tovább

A Soproni Borvidék jövője

2010. január 21. | www.sopron.hu
Sopron - A borvidék jövőjéről tartottak egyeztetést a soproni borászok a Soproni Bormarketing... A Soproni Borvidék jövője tovább


hirdet?s

Iratkozzon fel a fertőpart.hu hírlevelére! Fertőpart.hu hírlevél


Település-ajánlóTelepülés-ajánló


Sopron- Balf

Balf az ország legnyugatibb csücskében található,ahol a szubalpin klima és a Balfi klima találkozik a Fertő tó nádas, mocsaras, védett élővilágával. Közigazgatásilag Sopronhoz tartozik, de... bővebben »

További települések a térségben »

© Fert?part.hu
A Fertő tó elsőszámú portálja