Képeket is nyomtat

Szülésturizmus indult a határon túlra

Sport, egészség | 2013. április 24.

Sopron, Ausztria - Egyre több nő "jár" szülni Ausztriába. A kinti munkavállalók körében szinte egyértelmű, hogy Ausztriában adnak életet gyermeküknek, de az itthoniak között is növekszik a tendencia.

Szülésturizmus indult a határon túlra
Sopronban nem számít ritkaságnak, ha egy terhes nő ausztriai intézményben kívánja megszülni a gyermekét. A kismartoni (Eisenstadt) kórházban számottevően emelkedik a magyar újszülöttek száma, de távolabbi, például bécsújhelyi vagy bécsi kórházakban is gyakori a "magyar" baba.

Különbség leginkább a "hangulatban" érhető tetten

- Első gyermekemet több mint 4 éve magyar kórházban szültem császármetszéssel, nem volt jó élmény - mesélte el a kisalfold.hu-nak Erzsébet. - Nem volt fogadott orvosom, emiatt egyik dolgozó sem bánt velem "sajátjaként". Ami tovább rontotta a helyzetet, bár erről nem a magyar egészségügy tehet, hogy a szülés után belázasodtam. Arról viszont tehetnek, hogy a fájdalomcsillapítóért könyörögnöm kellett, a gyereket pedig elvitték és csak szoptatni kaptam meg. Alig vártam a pillanatot hogy hazamehessünk.

A fiatal nő időközben Ausztriában helyezkedett el, így kézenfekvőnek tűnt hogy a második baba már Kismartonban születik. - A biztosításom feljogosított arra hogy kinn válasszak intézményt. Orvost ugyan nem lehet fogadni, de épp emiatt minden kismama azonos jogokban és figyelmességben részesül. Maga a szülés nem volt sokkal jobb élmény, hiszen ez is "császár" lett, ráadásul az előző hegem a vajúdás alatt szétnyílt. Az utolsó pillanatban szerencsére észrevették és "kikapták" a gyereket. A kórház felszereltsége modern, de összességében talán csak a "hangulatban" érzékeltem az árnyalatnyinál nagyobb különbséget. Na jó, ha jobban belegondolok, ott volt szappan,  vécépapír és kéztörlő is...

Kismartonban évente 150 magyar bébi 

2012-ben összesen 926 gyermek született született az kismartoni kórházban, ami 12,8 százalékos emelkedést mutat a korábbi évhez képest.
Évről évre érezhetően emelkedik a magyar anyák és babáik száma is, ez jelenleg 15 és 20 százalék közé tehető. Tavaly körülbelül 150 magyar baba volt.
 
 Krankenhaus der Barmherzigen Brüder Eisenstadt/M.Horvath

Az ausztriai egészségbiztosítási kártyával (e-card) rendelkező nőknek napidíjat kell fizetniük kórházi tartózkodásuk után. Ennek összege 9,38 és 16,6 euró közötti - attól függően, hogy fő- vagy mellékbiztosítottról van szó - és elbocsátáskor kell kifizetni. 
Ez az általános ellátásra vonatkozik. Ha a kismama emelt színvonalú ellátást kíván, a számla 5 napi kórházi tartózkodás esetén akár a 2500 eurót (kb. 750 ezer forint) is elérheti. Itt hagyományosnál magasabb minőségű szobában kerül elhelyezésre az anyuka és a baba, az egyágyas kórterem ára például naponta 169,50 euró.

A teljes cikk itt olvasható.