Képeket is nyomtat

Új sportág a Fertő-tavon

Sport, egészség | 2013. augusztus 27.

Fertő-part - Új sportág, az állva evezés azaz SUP (Stand Up Paddle) hódít a Fertő-tavon a windsurf és a kyte mellett. Sopron környékén még kevesen űzik ezt a vizisportot, de Jahn Krisztina és Somogyvári Zoltán sokat tenne a népszerűsítéséért.

Új sportág a Fertő-tavon
A SUP manapság az egyik leggyorsabban terjedő és legkedveltebb vízisport fajta. Különböző sportágakat ötvöz, mint például a szörfözés, a hullámlovaglás, a kenuzás. 

Ez a természethez kötődő sport egy teljesen új lehetőséget jelent a vízen. 

Tökéletes testedzést nyújt, de emellett meditatív, relaxáló hatású. Mindenféle vízen végezhető, akár egyedül, vagy csoportban. Mint minden valamirevaló dologhoz, a stand up paddle-nél is érdemes egy kis időt szentelni az alapok elsajátításához. Az eddigi tapasztalatok alapján rendkívül könnyen megtanulható minden korosztály számára.

A SUP főleg meleg éghajlatú területeken, tengerpartokon, nyaralóhelyeken népszerű, azonban egyre több helyen lehet űzni, ahol elég biztonságos hozzá a víz. Magyarországon Tihanyban és Agárdon van SUP központ. Egy háromtagú magyar család pedig végigevezett a Dunán, egészen a Fekete tengerig. 

Az új sportág, vízi hobbi az állva evezés, azonban már a Fertő tavon is megjelent.

Egy másfél-két órás túra után úgy elfárad az ember, hogy este biztosan jól alszik tőle – meséli a kisalfold.hu-nak Jahn Krisztina, aki párjával hódol az új szenvedélynek. – Első alkalommal kicsit féltem, hogy miként tudok a deszkán állva maradni, de rövid gyakorlás után jól bele lehet jönni.

Az állva evezés nagyon jó kardiotréning. Javítja az álló- és koncentrációs képességet, az egyensúlyérzéket, segít megőrizni az általános fittséget, megdolgoztatja a mélyizomzatot. 

Amellett, hogy edzettek leszünk ettől a mozgásformától, hiszen ötvözi a kardio, az egyensúly és az erősítő elemeket, a természet közelsége és a testmozgás segít a stressz levezetésében, a kikapcsolódásban, a testi-lelki harmónia megteremtésében is. Sokan úgy emlegetik a stand up paddle-t, hogy "jóga a vízen". 

Ez az élénkítő és relaxáló sport minden korosztálynak ajánlott, tudásszinttől, fizikai állapottól és képességtől függetlenül.

Kint vagyunk a természetben, a friss levegőn és akkor is a tavon tudunk lenni, ha nem fúj a szél. Sőt, a nagyobb hullám sem akadály, mert azt is meg lehet lovagolni vízbe esés nélkül. Jógaoktatóként örömmel fedeztem fel, hogy már van SUP jóga is, így már akár a vizen is lehet jógázni.
 

A teljes cikk itt olvasható.