Képeket is nyomtat

Nőnap március 8. - hogyan ünnepelünk?

Ünnepek, ünnepnapok | 2012. március 6.

A nőnap mára teljesen más értelmet nyert, mint amiből egykor kiindult. A nők március 8-án virágot, kedvességet, figyelmet kapnak a környezetükben élő férfiaktól. Az erősebbik nem tagjai ezen a napon általában kivétel nélkül megtesznek mindent, hogy női társaik jól érezzék magukat, kedvességgel halmozzák el őket. Megkérdeztünk 3 hölgyet hogyan ünneplik ők és környezetük március 8-át, a Nőnapot.

Nőnap március 8. - hogyan ünnepelünk?

A nőnap eredete 

Tisztában vagyunk-e azzal, hogy valójában honnan indult a nők ünneplése, milyen jelentést hordoz magában március 8-a?
 
A nőnapnak munkásmozgalmi eredete van. A 19. századi női egyenjogúságért harcoló határozott nők teremtették meg alapját. Az egyenjogúság központjában pedig a munkavállalás állt. Ezek a nők nemcsak egy ünnepet, hanem történelmet is alakítottak. A nők évszázadokon keresztül harcoltak azért, hogy a társadalomban egyenlő jogokkal és lehetőségekkel rendelkezzenek, és megbecsültségük a régmúlt időkhöz hasonló legyen. A nők jogai ugyanis egyáltalán nem szorultak háttérbe az ősi korokban, jó példa a számos istennők imádata. 

A hosszú út

 
Az egyenjogúság rögös útja először tüntetésekkel kezdődött 1857. március 8-án a tűrhetőbb munkafeltételek és magasabb fizetések miatt.
1866-ban a Nemzetközi Munkásszövetség határozata kimondta a nők hivatásszerű munkavégzését. Ezzel ledőlt az akkori legfontosabb sztereotípia, miszerint a nők helye otthon van.
Az első nemzeti nőnapot 1909-ben az Egyesült Államokban tartották meg.
1911. március 19-én Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban tartották meg Európában először a nemzetközi nőnapot.
 
 
1917. március 8-án Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért.  Négy nappal II. Miklós cár lemondott, és polgári kormány alakult, amely szavazójogot biztosított a nőknek. 
Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, amely a világ legtöbb országában március 8-a.
A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon. 
Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott. A Rákosi-diktatúrában a nőnap ünneplése kötelezővé vált.
 
 
  19. századi dolgozó nők
 

Hogyan ünneplik térségünkben a Nőnapot?

 

Megkérdeztünk 3 hölgyet, miként ünneplik ők és környezetük a Nőnapot.
Eszter (19) Fertőszentmiklós
Nőnapon már gyerekkorunk óta apukánktól virágot és édességet kaptunk testvéremmel. Iskolás éveink alatt az osztályba járó fiúk minden évben március 8-án valamilyen kis figyelmességgel készültek. Jelenleg egyetemre járok, most is figyelmet és kedvességet kapunk minden fiú szaktársunktól ezen a napon. A férfi tanárok pedig a számonkérés mellőzésével köszöntik csoportunkat Nőnap alkalmából. Barátnőimmel közösen hétvégén bulizni készülünk Nőnap alkalmából, amikor csak magunkkal foglalkozunk, és jól érezzük magunkat.

Tímea (35) Fertőd
Általában minden évben férjem már reggel figyelmében részesít, bevásárol és elviszi a gyereket az óvodába és iskolába. Munkahelyemen általában a munkatársakkal jó hangulatban telik ez a nap. Férfi munkatársainktól egy szál virágot kapunk, többet beszélgetünk. Este pedig minden évben elmegyünk a férjemmel kettesben vacsorázni.

Zsuzsanna (42) Kapuvár
Férfi rokonaimtól minden évben kapok egy szál virágot, ami nagyon jól esik. A munkahelyemen pedig még egy kis ünnepséget is rendeznek a női dolgozók részére. Fontos a nőnap, ugyan mára elveszített eredeti jellegét. Azt hiszem, szerencsés vagyok, mivel az év minden napján tisztelettudó és kedves férfiak vesznek körül, így aztán a Nőnap csak egy ráadás, az emberek örülnek, ha ünnepelhetnek.