Képeket is nyomtat

Húsvéti szokások

Ünnepek, ünnepnapok | 2012. április 3.

Húsvét különleges ünnepünk. Nemcsak azért, mert sokrétű jelentést hordoz magában, hanem mert valóban az újjászületést hozza nekünk tavasszal. Játékos, egyben komoly és általában mindenki számára kedves ünnep.

Húsvéti szokások
A húsvét egyik legfontosabb keresztény ünnepünk, Jézus újjászületését ünnepeljük, a kevésbé vallásosak pedig a tavaszt beköszöntét.
A húsvét a farsang utáni negyvennapos böjttel kezdődik hamvazószerdától húsvét vasárnapig.
A nagyböjt utolsó hete a nagyhét Jézus jeruzsálemi bevonulásának jelképes ünnepe. A böjt alatt csak húsmentes ételeket lehet enni.

Nagypéntek

Jézus kereszthalálának az emléknapja. A templomokban és vallásos iskolákban játékokkal emlékeznek meg a napra. Régen ezeket a falvak összegyűlt népe is megtekintette.  Érdekesség: az 1700-as években töviskoszorús, kereszthordozó körmeneteket tartottak, de ezt a század közepére betoltották.
 

Nagyszombat


A régi hagyományok szerint a templomok közelében máglyát raktak, majd megszentelték a tüzet, mellyel meggyújtották a templom húsvéti gyertyáját. A hamvakat az emberek hazavitték. Sokáig élt az a hagyomány, hogy a nagyhéten csütörtöktől szombatig nem raktak tüzet, majd a templomi szentelt parázzsal gyújtották meg újra és főzték az ünnepi ételeket rajta.
Nemcsak a tüzet, hanem a vizet is megszentelték ekkor.  
A leglátványosabb ezen a napon a feltámadási körmenet volt. Nagyszombaton ér véget a negyvennapos böjt.
 

Húsvét vasárnap 

A negyvennapos böjt után az emberek teli kosarakkal indultak meg a templomok felé. Kosaraikban sonkát, főtt tojást, kalácsot és tormát vittek, megszentelték azokat. Így a vasárnapi ünnepi vacsoránál, megáldva fogyasztották az ételeket.
 
Forrás: tasteofhome.com  

Húsvét hétfő

Húsvét hétfőn a mai napig tartó szokás a locsolkodás. A szokás eredete a régi időkbe nyúlik vissza, alapja pedig a víz megtisztító és megújító erejében gyökerezik, modern formában pedig a mai napig megmaradt.  Régebben kútból hordták vödrökben a vizet vagy a patakba vetették a lányokat.  A fiúk ezért festett tojást kaptak. A lányok a megfestett tojással gyakran az érzelmeiket mutatatták a fiúk vagyis egy fiú felé. Ma már néhány kivétellel a falvakban sem divat a vödrös locsolás. A hideg vizet felváltotta az illatos kölni és a húsvéti mondóka.
A tojásfestés a régebbi időkben nagy ügyességet kívánt. A legegyszerűbb megoldás a levél felhasználásával készült díszes tojás volt, de sok helyen a mai napig nagy igyekeznek megőrizni az egyes tájegységekre jellemző díszítési motívumokat
A tojás egyébként az ősi termékenység szimbóluma, a kereszténységben pedig a feltámadás jelképévé vált.
 

Húsvéti ételek


A húsvéti ételeket a templomokba vitték fehér kendőbe becsomagolva, hogy felszenteljék.  Majd az asszonyok „hazafutottak” a csomagjaikkal mondván, aki gyorsan hazaért a szentelt étellel, ügyes és szerencsés lesz a munkában. 
Tipikus húsvéti étel a sonka, a tojás, torma, a bárány, a kalács. 

Tekintse meg húsvéti receptötleteinket itt.