Képeket is nyomtat

Mit ajándékozzunk gyermekeinknek?

Ünnepek, ünnepnapok | 2012. december 19.

A pszichológus szerint a jó ajándék és az ünnep olyan lehetősége a felnőtteknek, amivel életre szóló értékeket adhatnak át gyerekeiknek.

Mit ajándékozzunk gyermekeinknek?
Sok szülőnek jelent ezekben a hetekben komoly fejtörést, hogy mivel szerezzen örömet gyerekeinek szenteste. A legkisebbek még őszintén örülnek minden játéknak, meglepetésnek, de minél nagyobbak, annál nehezebb feladat elé állítják szeretteiket. Vajon mikor tesz jót gyerekének a szülő: ha megveszi a divatos, drága holmit, vagy ha nem esik bele a „státusszimbólum-gyártás" korai csapdájába?
 
Fazekas Ildikó klinikai pszichológussal a karácsonyi családi értékteremtésről beszélgetett a kisalfold.hu.

A kamaszok ajándékozási kultúráját is már kisgyermekkorban kell megalapozni – kezdte a szakember. – Hatéves korig a család a minta a kisgyermek számára. Ha engedjük, hogy a képernyőn keresztül a nagyvilág mindenféle hatása beáradjon a gyerekszobába, akkor hamarabb lesz hatással rá is a külvilág. Ám ha olvasunk neki, ha tudatosan figyelünk arra, hogy a családi értékrend kerüljön előtérbe, ha közös játékkal juttatjuk élményekhez, akkor biztosak lehetünk abban, hogy jó úton járunk az értékteremtésben. A téli szünet nagyon jó lehetőség az olyan beszélgetésekhez is, amikor a szülő feleleveníti a saját gyerekkorát, közelebb hozva a nagyszülőket, rokonokat, megmozgatva a gyermeki fantáziát, ami ilyenkor saját világot teremt, míg a televízió például kész képeket ad. És ez óriási különbség a személyiségfejlődés szempontjából is.

Később, ahogy a gyerek óvodába, majd iskolába jár, nagyobb teret nyer a külső minta, a kamaszoknál pedig a kortársaknak való megfelelés már esetleg túlsúlyba is kerül, de ha megvan az erős kiskori alap, akkor akaratlanul is a családi mintához fog viszonyítani. Azoknak nehéz igazából okos szülővé válniuk, akik gyerekként nem élték meg a meleg családi hátteret, de ők is megtanulhatják és a saját gyerekeiknek már biztosíthatják – nyugtat meg mindenkit a szakember. 

Ilyenkor van lehetőség arra is, hogy megtanítsuk a gyerekünknek, mi mennyit ér, készíthetünk együtt ajándékot, részt vehet a házimunkában, besegíthet az idősebb családtagoknál vagy otthon is.
Jó ötlet, amikor levelet íratunk a kisebbekkel a Jézuskának, egyrészt megtudjuk, mire vágynak, másrészt ügyesen irányíthatjuk is, hogy például egyszerre csak egy ajándékot kérjen. Legyünk partnerek abban is, hogy ő is örömet szerezhessen.
 
A legtöbb óvodában, iskolában készítenek ilyenkor apró ajándékokat, ha ezeket átadva meglátják a felnőttek szemében a csillogást, akkor egy életre bevésődik a tudatukba, hogy ők is képesek örömet szerezni. 
 
A cikk folytatása itt olvasható.