hirdet?s

Szabadidő » Fertőszentmiklós » Látnivalók » Nevezetesség

Plébániatemplom

AdatlapAdatlap

Plébániatemplom

Kategória: Látnivalók Típus: Nevezetesség Település: Fertőszentmiklós Cím
Szent István utca 48.

Kapcsolódó településKapcsolódó település

Fertőszentmiklós

Területi elhelyezkedés "Fertő - Szent - Miklós - Szerdahely, nagyközség Sopron vármegye kapuvári járásában, 1891-ben 3035 magyar lakossal, vasúti állomással, posta- és távíróhivatallal, postatakarékpénztárral, jelentékeny...

A településről bővebben A településről bővebben

Története

Fertőszentmiklós katolikus város, a régi templom oldalfalai eredetileg gót stílusban, a XIII. században épült. Fertőszentmiklós középkori templomában a 16. század végétől 1660-ig a protestánsok miséztek.
 
A Bécs ellen vonuló török sereg 1683-ban felégette a templomot, 1724 körül épült fel újra, de akkor már a mai barokkosított formában. 1965-ben nyilvánították műemlékké. A kis templomot idővel kinőtte a falu és 1926-36 között építettek egy újat és egybenyitották a kettőt. Az épületegyüttes belső tere olyan a templomok között, akár egy évszázados tölgyerdő, friss hófehér tőzike szőnyeggel a természetben. 
 
Érdekesség, hogy a torony tetején a keresztet egy ágyúgolyóba ágyazták. A harminc centiméter átmérőjű vasgömb török eredetű, a legenda szerint egy helybeli vitéz lábát vitte le, és amikor a sérültet hazaszállították, föltették a szekérre az ágyúgolyót is.
 
A templom háromhajós, álkereszthajós. Oromzatos homlokzatát öt szobor díszíti: Szűz Mária és négy angyal.
 
Az északi mellékhajó első szakaszában helyezték el Krisztus jelképes sírját — ez a szakasz csak a nagyhéten volt nyitva. A sír ajtaján annak őreit ábrázolták; ezt a képet 1830 körül készítette egy ismeretlen vándor festő.
A kagylótalpú, Esterházy-címeres szószék is a templom eredeti berendezésének része, a bővítés után azonban áthelyezték az új részbe.hirdet?s

Iratkozzon fel a fertőpart.hu hírlevelére! Fertőpart.hu hírlevél


Település-ajánlóTelepülés-ajánló


Fertőszentmiklós

Területi elhelyezkedés "Fertő - Szent - Miklós - Szerdahely, nagyközség Sopron vármegye kapuvári járásában, 1891-ben 3035 magyar lakossal, vasúti állomással, posta- és... bővebben »

További települések a térségben »

© Fert?part.hu
A Fertő tó elsőszámú portálja