hirdet?s

Szabadidő » Fertőszéplak » Látnivalók » Kastély

Széchenyi Kastély Fertőszéplak

AdatlapAdatlap

Széchenyi Kastély Fertőszéplak

Kategória: Látnivalók Típus: Kastély Település: Fertőszéplak Cím
9436 Fertőszéplak, Széchenyi István u.

Kapcsolódó településKapcsolódó település

Fertőszéplak

A Kisalföld és az Alpokalja találkozásánál, a Fertő-tótól délre található.Önálló község a 85. számú úttól kb. 2 km-re. A Fertő menti falvakat összekötő országút szeli át. Vasútállomása Fertőddel közös. Közúton könnyen megközelíthető, Ausztria a kb. 10 km-re fekvő Pamhagennél érhető el. Története: Az első legrégibb oklevél, amely a falu nevét Siplak néven említi 1250....

A településről bővebben A településről bővebben
Széchenyi Kastély Fertőszéplak
A Széchényi család a Nógrád - megyei Alsószécsénykéből érkezett Széplakra.
A család anyagi alapjainak biztosításában nagy szerepe volt Széchényi György esztergomi érseknek. Esterházy Pál a felvett kölcsönök fejében elzálogosíja Fertoszentmiklós, Süttör, Endréd, Csapod, Sarród határában lévo földjeit. E nagy kiterjedésű birtoknak Széplak volt központja.

A grófi család 1682-ben költözött a mai templommal szemben látható kastélyba.
A kastély építéséről a korabeli iratok nem tesznek említést, az azonban tudjuk, hogy 1594-ben már lakták az épületet.. Az épület védelmi funkcióját bizonyítja, hogy vastag falakkal, bástyákkal és lőrésekkel látták el. Egy 1264-ben kelt oklevél egy létező toronyról tesz említést, amely a kastély helyén állt. A Széchényi család az egykori kastélyon nem sokat építhetett, alakíthatott, hiszen a hitbizományi szerzodésben, amely három generációra biztosította részükre a használatot, meghatározták az építkezésre fordítható összeg felső határát 3.000 forintban.

A kastély egyemeletes, egymásra merőleges két szárnyból áll. Csatkai Dénes, neves történész írása szerint négy félköríves kapu tagolja (mára ebbol egy kaput láthatunk), melyek oldalán toszkán félpillérek vannak. A hajdani nagy ablakokat befalazták, helyettük ma kicsi, rácsos ablakok láthatók. Az ablakok alatt egyenes szemöldökpárkány található.
Az udvarra néző bejárat felett a Széchényi-címer és család jeligéje látható:
Deus me regit, nihil me derit! Ha Istenben bízol, sose csalatkozol! -
A kastély udvarán egykor Szent Ferenc szobra állt, de az a II. világháború alatt elpusztult. A templomdomb alatt, attól északra volt egy alsó kastély is, melynek mára nyoma veszett.

A falu korabeli eseményeit Széchényi György gróf leveleiből ismerjük.
Az 1703-as esztendő sok kellemetlenséget hozott a család számára. Felesége halála után Judit lánya is eltávozik az élők sorából. Az országban kibontakozó kurucfelkelés hosszú vándorlásra kényszeríti a grófi családot. Az 1711-es év karácsonyát a család már ismét Széplakon tölti. Fia Zsigmond állandó segítőtársa a gazdaság irányításában. Növekvő jövedelmei birtokában elhatározza, hogy a kastéllyal szembeni dombon templomot építtet.
Gróf Széchényi György 1732. február 20-án, 76 éves korában meghal.
Fia I. Zsigmond 1738. október 14-én 58 éves korában hunyt el.
Zsigmond halála után fiai szétosztják egymás között a Széchényi vagyont. Széplakon II. Zsigmond maradt.

A széplaki kastélyban született 1754. április 29-én ötödik gyermekként Széchényi Ferenc, a nemzetség és a magyarság kiemelkedő egyénisége, a Nemzeti Múzeum alapítója, a legnagyobb magyar Széchenyi István édesapja.
1771-ben a szerzodésben megjelölt határidő lejárt, a Széchényi családnak el kellett hagyni a majdnem egy évszázadon (1682-1771) át lakott otthonát. Emlékük ma is
élő valóság a falu életében.

A Széchényiek távozásával a falu, mint gazdasági központ nem létezik többé. Miután Esterházy Miklós a szomszédban felépíti az "Esterházy Versailles"-t, Széplak az uradalom rendszerében csak másodrangú szerepet játszik. 1770-ben megépült az Eszterházát Sopronnal összekötő út, amely Széplakon vezet keresztül. 1773 nyarán Mária Terézia Esterházy Miklós vendége, Széplaktól kezdve sokszáz, ünnepi díszbe öltözött uradalmi alkalmazott sorfala között hajtatott át Széplakon Eszterháza felé.

Az ingatlannak a fertoszéplaki önkormányzat által történő megvétele biztosítja a kastély további állapotromlásának megállását, ezáltal a további hasznosítási tárgyalások valós alapjának megteremtését, végső soron pedig egy hazánk történetében fontos szerepet játszó emlékhelynek a méltó megorzését. Fertőszéplak, nemzeti értékünkhöz ragaszkodó szándékát erejéhez mérten kifejti.


hirdet?s

Iratkozzon fel a fertőpart.hu hírlevelére! Fertőpart.hu hírlevél


Település-ajánlóTelepülés-ajánló


Fertőendréd

Önálló község a Hanság déli részén, az Ikva patak két partján, a Győr-Sopron 85-ös főút közelében. Története: Fertőendréd község a Fertő-tó... bővebben »

További települések a térségben »

© Fert?part.hu
A Fertő tó elsőszámú portálja