hirdet?s

Szabadidő » Sopron » Kulturális » Kulturközpont

Soproni TIT Központ

AdatlapAdatlap

Soproni TIT Központ

Kategória: Kulturális Típus: Kulturközpont Település: Sopron Cím
9400 Sopron Széchenyi tér 2.
Telefon: 99/511-630 Honlap: www.titsopron.mlap.hu

Kapcsolódó településKapcsolódó település

Sopron

Magyarország nyugati határa mellett, az Alpokalján, Bécstől 60 km-re, Budapesttől 220 km-re található. A Soproni-hegység és a Fertő-tó melletti Balfi-dombság között, az Ikva patak völgyében fekszik.   Története: Sopron vidéke évezredek óta...

A településről bővebben A településről bővebben
Soproni TIT Központ
A Soproni TIT (Soproni Tudós Ismeretterjesztő Társulat) – az országos TIT (Tudományos Ismeretterjesztő Társulat) szervezeteihez hasonlóan, az országos rendszerbe illeszkedve, s az immár 165 éves hagyományokat őrizve – mindig az ismeretterjesztést tartotta elsődleges feladatának. Az elmúlt években, évtizedekben az ismeretterjesztés, mint közhasznú tevékenység számos formáját valósította meg nyári egyetemek, szabadegyetemek, önálló előadások, kulturális rendezvények, különféle oktatási formák keretében.
A Soproni TIT a megújult vezetés és megújult szellemiség jegyében szabadegyetemi programsorozatának beindításával Sopron városában a hiánypótlás feladatát vállalta fel, hiszen hasonló jellegű populáris, ugyanakkor a szakmai követelményeknek is megfelelő, lehetőség szerint ingyenes hozzáférést biztosító ismeretterjesztésre ugyancsak kevés példát találhatunk. Az egyesület szervezeti keretet biztosít azok számára, akik Sopron városában szaktudásuk, ismereteik továbbadásával hozzá kívánnak járulni az általános műveltség bővítéséhez, megszerzéséhez vagy a ma divatos fogalommal: a tudásalapú társadalom megteremtéséhez.

Ennek szellemében immár 10 szabadegyetemet működtet.
•    Breuer György Madártani és Természetvédelmi Szabadegyetem
•    Csapody István Természettudományi Szabadegyetem
•    Környei Attila Társadalomtudományi Szabadegyetem
•    Nikolics Károly Egészségtudományi Szabadegyetem
•    Winkler Oszkár Műszaki Tudományi Szabadegyetem
•    Gróf Almásy László Keleti Szabadegyetem
•    Fényi Gyula Csillagászati Szabadegyetem
•    Iskolatörténeti Szabadegyetem
•    Renner Kálmán Művészettörténeti Szabadegyetem
•    Barabits Elemér Kertészeti Szabadegyetem (2008-tól)

A tíz témakörben meghirdetett szabadegyetemi előadások lefedik az általános érdeklődési kör nagy százalékát. Az előadásokra heti rendszerességgel, minden kedden 18 órától, illetve péntekenként 17 órától kerül sor a Széchenyi Palota II. emeleti előadótermében – az iskolaévhez igazodva két szemeszterben – januártól májusig (tavaszi szemeszter) és szeptembertől decemberig (őszi szemeszter).
A TIT igyekszik mintegy ernyőszervezetként működni a civil szférában, befogad külső rendezvényeket is, különösen társ szakmai, tudományos témában. A Stella Csillagászati Egyesület, a Magyar Madártani Egyesület Soproni Helyi Csoportja rendezvényeit, összejöveteleit a TIT termeiben valósítja meg.
A Széchenyi Palota második emeleti előtere elsősorban (fotó)kiállítások szervezésére szolgál. Az egyesület szeretné, ha a tudomány és a művészetek jól megférve egymás mellett, egymást kiegészítve minél több élményt, ismeretet adnának az idelátogatóknak.
Az iskolarendszeren kívüli felnőttképzés évtizedek óta biztosítja a tudománynépszerűsítő feladatkör anyagi hátterét. OKJ-s egészségügyi képzésekkel immár több mint egy évtizede foglalkozik a Soproni TIT, fogászati asszisztens, masszőr képzései elsők voltak a soproni piacon. Ma inkább a továbbképzésekre helyezik a hangsúlyt.
A Soproni TIT Sopron városában és vonzáskörzetében előadásaival, rendezvényeivel fontos küldetést teljesít a tudomány, a történelem, a művelődés és a művészet eredményeinek ismertetésében, bemutatásában. Munkájával segíti az iskolák, civil közösségek tanórán kívüli oktató nevelő munkáját, közművelődési tevékenységét, nyugdíjas klubokban a közösségi művelődést.

A neoreneszánsz épület homlokzata Koch Henrik építész tervei alapján, Széchényi Pál megbízásából készült 1851-ben.
A Várkerület épületeinek folytatásaként a tér keleti részét zárja le a Széchenyi-palota. Helyén három barokk épület volt, melyek 1765 és 1810 között fokozatosan kerültek a család tulajdonába. 1827-ben megbízták Hild Vencelt, hogy a három épületet egységes homlokzattal fogja össze, végül azonban csak 1851-ben készült el az új homlokzat Széchényi Pál megbízásából, Koch Henrik építész tervei alapján. A palota falán Haich Erzsébet 1933-ban készített domborműve emlékeztet a "legnagyobb magyarra".


 


hirdet?s

Iratkozzon fel a fertőpart.hu hírlevelére! Fertőpart.hu hírlevél


Település-ajánlóTelepülés-ajánló


Röjtökmuzsaj

Röjtök és Muzsaj évszázadokon át két külön település volt. A két községrész egyesítése Röjtökmuzsajjá 1927-ben történt. Szent István király a muzsaji határban lévő "Cserszélre"-re építtetett egy keresztalakú, Szent Péter tiszteletére és tíz község használatára szánt templomot. A legrégebbi... bővebben »

További települések a térségben »

© Fert?part.hu
A Fertő tó elsőszámú portálja