hirdet?s

Szabadidő » Sopron » Látnivalók » Nevezetesség

Patikaház

AdatlapAdatlap

Patikaház

Kategória: Látnivalók Típus: Nevezetesség Település: Sopron Cím
9400 Sopron, Fő tér 2.

Kapcsolódó településKapcsolódó település

Sopron

Magyarország nyugati határa mellett, az Alpokalján, Bécstől 60 km-re, Budapesttől 220 km-re található. A Soproni-hegység és a Fertő-tó melletti Balfi-dombság között, az Ikva patak völgyében fekszik.   Története: Sopron vidéke évezredek óta...

A településről bővebben A településről bővebben
Patikaház
A Fő tér a Városháza árkádjai alól bontakozik ki teljes szépségében. A látvány középpontjában a Patikaház áll. Az egykori gótikus stílusú Patikaház földszintjén a középkorban árkádok voltak. 1525-ben II. Lajos akadályozta meg lebontását, hogy a tér építészeti egységét megóvja. Az épület kétemeletes homlokzata a 19. század második feléből származik, a ház déli tűzfalán azonban jól láthatók a gótikus ablakok.
Már a XVII. század folyamán patika volt benne. Gensel Kornélé, a Fekete elefánt cégérével (Payr Gensel Ádám. Sopronvármegye 1929. VII. 29.). Ennek helyére költözött át a mai Storno-házból a Fehér angyalhoz címzett patika a XVII. század vége felé (Házi, Adatok a soproni gyógyszerészek és gyógyszertárak múltjából.1932.). Ebbõl az idõbõl maradt meg a ház egyetlen jelentõsebb barokk részlete, a zárt erkély. Egyébként az épületet a Spiess-család a XIX. század második felében teljesen átépíttette: Náluk rejtõzött a szabadságharc leverése után Ligeti Antal tájképfestõ, Hekler néven.


hirdet?s

Iratkozzon fel a fertőpart.hu hírlevelére! Fertőpart.hu hírlevél


Település-ajánlóTelepülés-ajánló


Fertőrákos

A több, mint 800 éves település a Fertõ-Hanság Nemzeti Park része és 2001. óta büszkén viseli a "Világörökség része" címet. Fertőrákos Soprontól 10 km-re, a Fertő partján fekszik. Fertőrákos nyugatról keletre a kőfejtő lajtamészkövétől a Fertő nádasáig húzódik, a Rákos-patak... bővebben »

További települések a térségben »

© Fert?part.hu
A Fertő tó elsőszámú portálja