hirdet?s

Települések

Fertőrákos

A több, mint 800 éves település a Fertõ-Hanság Nemzeti Park része és 2001. óta büszkén viseli a "Világörökség része" címet.
Fertőrákos Soprontól 10 km-re, a Fertő partján fekszik. Fertőrákos nyugatról keletre a kőfejtő lajtamészkövétől a Fertő nádasáig húzódik, a Rákos-patak szakadékos völgye mentén. A községen keresztül vezet a Fertő-parti országút. Vasútja nincsen, de a Volán menetrendszerinti járataival el lehet érni a falut. A tervezett Fertő körüli kerékpárúton a Meggyes felől érkezők első állomása Fertőrákos lesz. A Mithrász-szentély mellett gyalogos határátkelő is van.

 

Története:

A település első említésével Imre király 1199-ből származó ajándékozó levelében találkozunk, mint Racus, templomát 1241-ben említik.1582-ben mezővárosi rangot kap két vásártartási joggal.
A pellengért 1630 körül létesítették, tömlöc azonban régebb óta volt a településen.
1683-ban a török támadás alkalmával a kastély és a templom súlyosan megsérült, helyreállított formában mindkettő áll ma is.
A török megszállás alatt a győri püspökség székhelyét Rákosra helyezték át és barokk kastélyát középkori alapokon a XVII-XVIII. szádaban alakították ki.
Kisfilm a településről


Flash player kell


hirdet?s

Iratkozzon fel a fertőpart.hu hírlevelére! Fertőpart.hu hírlevél


Település-ajánlóTelepülés-ajánló


Fertőszéplak

A Kisalföld és az Alpokalja találkozásánál, a Fertő-tótól délre található.Önálló község a 85. számú úttól kb. 2 km-re. A Fertő menti falvakat összekötő országút szeli át. Vasútállomása Fertőddel közös. Közúton könnyen megközelíthető, Ausztria a kb. 10 km-re fekvő Pamhagennél érhető... bővebben »

További települések a térségben »

© Fert?part.hu
A Fertő tó elsőszámú portálja